Smrt není opakem života, je jeho součástí, říká pohřební průvodce

18. březen 2024

Spolek Pohřební průvodci se snaží dělat pohřby jinak. Jeho cílem je to, aby pohřby jako takové byly osobní a aby šlo především o oslavu života zesnulého.

Zakladatel spolku Pohřební průvodci Oleg Vojtíšek říká, že smrt není opakem života, ale jeho součástí. Smrt je v podstatě konec života, a právě život by se měl během pohřebního obřadu oslavovat. Pozůstalí by měli na zemřelého vzpomínat, plakat, ale také se smát.

Zakladatel spolku Pohřební průvodci Oleg Vojtíšek

Ani děti nejsou dle Vojtíška na pohřbech zapovězeným elementem: „Rodiče mají s dětmi o smrti mluvit už od dětství. Třeba v Německu je běžná otevřená rakev v kostele, kde se děti samy chodí dívat na babičku, dají jí do rakve třeba bylinný likér, který ráda pila, a podobně. S dětmi by se o smrti mělo mluvit bez jakýchkoliv metafor, jelikož děti metafory nechápou. Například fráze „babička odešla do nebíčka“ může způsobit to, že dítě bude chtít jít za ní,“ uvedl zakladatel spolku.

Spolek Pohřební průvodci běžně pořádá pohřby v přírodě, ale třeba i v nějaké vilce nebo salonku. Záleží na přání klientů. „Velkou tradicí už je dnes sázení stromů. Strom je krásná živá památka, dává nám stín, vláhu, musíme o něj trochu pečovat a tak, jak roste, tak se my sžíváme s danou ztrátou. Dále necháváme například napsat klienty na papír to, co si nestihli říct se zesnulým, papíry složíme do lodiček a ty pustíme po vodě. Vzkazy se dají napsat také na balonky, které vypustíme. Naší specialitou je třeba to, že v balónu můžeme vypustit popel zesnulého do stratosféry,“ popsal Oleg Vojtíšek.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.