Soud potvrdil šéfovi Lesní správy Lány Balákovi tříleté vězení

24. březen 2022

Krajský soud v Praze potvrdil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi tříleté vězení za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Balák dostal i peněžitý trest a zákaz činnosti. Vinu od počátku odmítal. Verdikt je pravomocný.

Balák podle obžaloby zvýhodnil při přípravě a zadání veřejné zakázky manažera firmy Energie - stavební a báňská Libora Tkadlece. Tkadlec za to nepravomocně dostal podmíněný a peněžitý trest. I on vinu odmítá.

Firma ESB má podle prvoinstančního verdiktu zaplatit pět milionů korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Více než dvousetmilionová zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře a jejich rekultivace. Balák podle obžaloby mimo jiné umožnil Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace pro zakázku a předem se seznámit s místy, kde se práce uskuteční.

Balák, který u kladenského soudu čelí také obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře, je stále ve funkci.

Jeho nadřízený, kterým je prezidentův kancléř Vratislav Mynář, po vynesení nepravomocného rozsudku uvedl, že chce v případu dál ctít presumpci neviny. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky.

zdroj: ČTK
Spustit audio