Soud zprostil fotbalového manažera Rogoze obvinění z korupce

14. říjen 2014

Okresní soud zprostil fotbalového manažera Příbrami Romana Rogoze obžaloby z uplácení. K němu mělo údajně dojít před loňským ligovým utkáním středočeského týmu v Českých Budějovicích. Rogoz měl nabídnout domácímu hráči Michalu Klesovi 50 tisíc korun, aby nepodal v důležitém záchranářském utkání dobrý výkon.

„Domnívám se, že z důkazů nebylo prokázáno, že se skutek stal,“ uvedl k rozhodnutí soudce Miloslav Boudník.

Obhajoba Romana Rogoze stála hlavně na zpochybnění důvěryhodnosti Michala Klesy. Ten měl nebo má mít údajně nesportovní problémy, kvůli kterým prý musel odejít právě z Příbrami. Českobudějovický fotbalista vypovídal pouze v přípravném řízení, pak už nechtěl.

„Už prvotní výpověď svědka Klesy u hlavního líčení, kdy nevypovídal, a pak další důkazy které navrhla obhajoba, které zpochybnily jeho věrohodnost. Bylo vysvětleno, že má motiv cítit nějakou křivdu,“ říká soudce Miloslav Boudník.

Rogoz před soudem přiznal schůzku s Michalem Klesou, tu ale měl podle příbramského manažera iniciovat sám fotbalista kvůli jiné věci. Českobudějovický hráč klubu nahlásil pokus o ovlivnění jeho osoby, měl prý třeba zkazit centr nebo pomoci soupeři faulem.

Okresní soud v Příbrami ale nakonec rozhodl o zproštění obžaloby, i když státní zástupce navrhoval podmíněný trest a pokutu.

Proces s Romanem Rogozem se táhl poměrně dlouho, z minulých tří líčení se totiž manažer příbramského fotbalového klubu omluvi. „Nedomnívám se, že by se to vleklo. Prostě tam byly okolnosti, které objektivně neumožňovaly věc ukončit dříve,“ myslí si soudce.

Musela se řešit i podjatost soudce. Jeho syn totiž chytá v žákovském týmu Příbrami. „Důvody, proč se necítím podjatý, jsem vysvětlil. Mé rozhodnutí potvrdil i nadřízený soud. K Romanu Rogozovi a 1. FK Příbram necítím žádný vztah,“ prohlásil soudce Miloslava Boudník.

Roman Rogoz se po rozsudku nevyjádřil. Rozhodnutí zatím není pravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

autoři: mva , vman , Petr Hašek
Spustit audio