Špatně se vám polykala štědrovečerní večeře? Možná trpíte jícnovým refluxem

5. leden 2022

Máme za sebou období vánočního i novoročního hodování. Pokud jste pojídání dobrot přehnali, možná se někomu ozval žlučník nebo měl jiné zažívací potíže. Při jídle jste ale možná pociťovali jiný zdravotní problém. Může se jednat o tzv. jícnový reflux, který způsobuje potíže s polykáním. Ovšem jeho příčina je jiná a začíná mnohem dříve, než se tyto nepříjemné pocity projeví.

Jícnový (ezofageální) reflux vzniká tím, že záklopka mezi žaludkem a jícnem nedomyká a především v poloze v leže ze žaludku vychází zpět kyselina žaludeční. Tím poleptá jak jícen tak při zhoršeném stavu i sliznici v krku a ústech.

Následkem může být suchý dráždivý kašel nebo naopak zahlenění, které není vysvětlitelné, protože postižený netrpí žádným respiračním onemocněním nebo nachlazením. Většinou tito lidé končí na vyšetření na oddělení ORL, kde zjistí, že sliznice v jícnu a krku nevypadá tak, jak by měla a vysloví podezření na jícnový reflux.

Když je každé sousto problém

Ve vyšším stupni onemocnění má pak postižení problémy polknout. V začátcích se jícnový reflux může naopak projevovat pouze tím, že máte tzv. „pálení žáhy“. Mezi prvotní projevy patří také už zmiňovaný dráždivý kašel nebo pouhý diskomfort. Postižený má pocit, že ho něco pálí za hrudní kostí nebo že mu stále něco „leží“ v žaludku a necítí se dobře.

Pozornost věnujte i situacím, kdy si ulehčujete polykání zapíjením každého sousta. Pokud těmito problémy trpíte, je na místě zajít za svým praktickým lékařem, který si následně vyžádá vyšetřeni na gastroskopii, kde se pak zjišťuje sekrece kyseliny žaludeční i stav sliznic v žaludku i jícnu.

Léčba závisí hlavně na disciplíně postiženého

Jícnový reflux může být dědičným onemocněním, ale ve většině případů vzniká v průběhu života. Svou roli tu může hrát i dlouhodobý stres, který může být hlavním spouštěčem.

Nejčastěji ale jícnový reflux vzniká přejídáním především na noc před spaním, kdy postupně vzniká díky množství požitého jídla nedomykavost mezi žaludkem a jícnem. Pomoc je jednoduchá - jíst častěji a v menších dávkách, ale součástí léčby jsou samozřejmě léky. Pomoci může i mléko, které působí jako „nárazník“ a neutralizuje žaludeční kyselinu. To zásadní ale je, nejíst na noc těsně před spaním.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.