Speciální čichací auto umí za jízdy měřit množství emisí. Technici ho právě testují na dálnici D1

16. září 2022 15:30

Novinku v boji proti nadměrným emisím u aut a kamionů testují teď na dálnici D1 technici z ČVUT spolu s kolegy z Dánska. Speciálně vybavené auto dokáže přímo za jízdy změřit nadměrně množství emisí, a pokud přístroj ukáže překročení limitů, policisté ho pošlou rovnou na odstavné parkoviště. Technologii zatím vědci testují a ukazují policistům tak, aby se zařízení mohlo začít běžně používat.

U testování novinky byl také reportér Radek Duchoň.

"V policejním autě zrovna předjíždíme kamion, který by po změření měřícím vozem mohl mít problémy s emisemi. Policisté rozsvěcují stopku, majáky a kamion svedou na odstavné parkoviště," popisuje začátek kontroly reportér.

Testování "čichacího" auta

První problém byl hned nalezen. "Kolega z Dánska zjistil, že tam je přehrán software z jiného vozidla nebo z jiného typu vozidla. Může tam proto docházet k špatnému fungování toho systému s SCR, tudíž byly zvětšeny emise, takže tomuto vozidlu omezíme technickou způsobilost na dobu 30 dní," říká jeden policistů.

Čichací auto je vlastně taková menší rodinná dodávka a v ní je umístěn přístroj o velikosti přibližně stolního počítače. Je to velice citlivý spektrometr, který měří koncentrace oxidu dusičitého a souběžně s tím koncentrace oxidu uhličitého. Z těchto naměřených hodnot vyhodnotí okamžité emise oxidů dusíku. Při měření auto nasává zplodiny, které jsou za kamionem, a měřicí přístroje je vyhodnocují," vysvětlil Michal Vojtíšek ze strojní fakulty ČVUT.

Testování "čichacího" auta

Měření je pouze orientační a průkazné je teprve nalezení závady na místě při technické kontrole. Zhruba u 90 % vozidel při kontrole se nějaká technická závada potvrdila.

Do zavedení testovacího čichacího auta do ostrého provozu u nás, se teprve rozhodne po právě prováděných testech.

autor: Zuzana Roudnická | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio