Středočeské školy se připravují na středeční stávku. Vyučovat se nebude v desítkách z nich

5. listopad 2019 10:58

Školy musí do úterý jasně říct, zda se připojí ke středeční stávce kvůli platům pedagogů. Některé budou uzavřené, jinde protest podporují, ale vyučování nezrušily. Celkem je v regionu kolem 1350 krajských, obecních a soukromých škol. Podle předsedkyně středočeských školských odborů Boženy Salákové zůstanou zavřené řádově desítky zařízení. 

Na stávkujících školách budou ve středu vyvěšeny plakáty a cedule informující o protestu, uvnitř většinou nikdo nebude. "Může tam být stávkový výbor, ale není to povinné," řekla Saláková.

Například v Kutné Hoře budou stávkovat tři ze čtyř základních škol a zapojit se podle Salákové chtějí i střední školy.

V Kolíně se ke stávce připojí čtyři ze sedmi základních škol. Zavřené zůstanou školy Bezručova, Lipanská, Prokopa Velikého a Ovčárecká. "Dávají informace na web, my jsme teď ráno dávali informace i na web města. Chápu, že to je samozřejmě nepříjemné pro rodiče, nicméně my na to opravdu vliv nemáme, je to věc školy a pedagogických pracovníků," řekl starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín). Podle něj měly školské odbory řešit stávku dříve, ne jen pár dní předem. "Za mě je to dost pozdě a považuji to za nešťastné," dodal Kašpar.

Kladno je zřizovatelem 16 základních škol, z nichž se podle mluvčí magistrátu Lucie Steinerové do stávky zapojí tři se 1042 žáky, tedy zhruba 14 procent z celkového počtu. Samostatných mateřských škol město zřizuje 12 a všechny tyto školy zajistí plný provoz bez omezení. Do protestu se zapojí jen odloučené pracoviště Speciální ZŠ a MŠ Kladno v Pařížské ulici, podle mluvčí půjde o šest zaměstnanců školky a 24 dětí. "Do stávky vstoupí 124 zaměstnanců z celkového počtu 1138, což představuje zhruba 11 procent všech pracovníků ZŠ a MŠ zřizovaných městem," shrnula Steinerová.

V Mladé Boleslavi se ke stávce připojí šest z deseti městem zřizovaných základních škol. V Čelákovicích chce stávkovat Základní škola Kostelní, provoz přeruší i obě její detašovaná pracoviště.

Většina pedagogů ze Základní a mateřské školy v Novém Strašecí na Rakovnicku se ke stávce též připojí, ale školka bude fungovat. Pro žáky prvního stupně zajistí dohled nestávkující učitelé a žáci druhého stupně budou mít výuku zrušenou.

V Říčanech u Prahy se už v pondělí ke stávce přihlásila 1. základní škola na Masarykově náměstí. Mimo provoz bude také družina, obědy ve školní jídelně ale budou pro děti zajištěny.

Stávkovat naopak nebudou školy v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi u Prahy, vyučování se tak ve středu uskuteční bez omezení. Ani v Lysé nad Labem na Nymbursku se nebude stávkovat, otevřené budou základní, mateřské i střední školy, uvedla místostarostka Romana Fischerová (ANO).

Normální provoz budou mít také základní školy v Berouně, ani v jedné z nich se učitelé k protestu nechystají.

Příbram má sedm základních škol, zavřeno bude mít ZŠ Pod Svatou Horou a ZŠ 28. října zajistí program pro žáky 1. a 2. ročníků, ostatní děti budou mít volno. Další školy budou podle mluvčí radnice Evy Švehlové fungovat. Příbramské mateřské školy by měly být v provozu, pouze některé se k protestu připojí symbolicky.

Podobně jako ve Vraném nad Vltavou, kde stávku rovněž podporují, ale škola bude podle svého vyjádření při vyhlášené stávce normálně v provozu. 

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio