Středočeští policisté vytipovali ke kontrolám 200 míst

1. březen 2021

Středočeští policisté vytipovali ke kontrolám dodržování nových vládních opatření proti šíření koronaviru na 200 míst po celém regionu. Ze 75 procent jde o místa u dálnic či silnic prvních tříd. Denně se na kontrolách podílí zhruba 200 policistů, místa budou střídat, řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policisté na stanovištích kontrolují projíždějící vozidla od dnešní půlnoci, do 7:00 provedli zhruba 2500 kontrol. "Musím říci, že většinou řidiči byli připraveni, sdělovali nám účel i důvod své cesty," řekla Suchánková. Zhruba 30 aut museli policisté otočit a do středních Čech je nepustit.

Od úterý budou policistům pomáhat také armáda a celníci, celkem by se mělo do kontrol na stanovištích zapojit asi 400 vojáků. "Vnímáme, že se někteří neměli možnost připravit. Každá policejní hlídka má u sebe formuláře, jsme připraveni je poskytnout a nechat řidiče vyplnit," uvedla Suchánková.

Policie se při kontrolách zaměřuje také na další skutečnosti, odhalila již několik řidičů pod vlivem alkoholu nebo se zákazem řízení. S agresivitou se policisté zatím nesetkávají, řidiči podle policistů opatření respektují.

Jedno z kontrolních míst je dnes na sjezdu z dálnice D8 ve směru na Prahu na 18. kilometru u Nové Vsi na Mělnicku. Policisté tady zastavují většinu projíždějících osobních aut, kamiony nechávají projet bez kontrol. Řidiči policistům předkládají potvrzení, které jim cestu umožňuje, a to i ti zahraniční.

Policisté u Nové Vsi se zaměřovali také například na kontroly stavu pneumatik nebo platnosti technické prohlídky vozidla.

V hranicích okresu není potřeba žádný doklad pro cesty do zaměstnání, na nákup, k lékaři nebo na úřad. Při cestě do práce mimo okres bydliště je zapotřebí prokázat se potvrzením zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období. Alternativou je například pracovní smlouva či zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je nutný formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty. Vnitro doporučuje vzít si s sebou pro jistotu například žádanku od lékaře či pozvánku na úřad.

zdroj: ČTK
Spustit audio