Stříbro naposledy

7. únor 2005

Skoro celý minulý týden jsem tu mluvíl o jazykovém zákulisí slova stříbro a pokud jste poslouchali, dostali jste se při té příležitosti do Argentiny, také do gótského vězení kolem roku 500 po Kristu i ke kolébce výrazu argument. Dnes povídání na téma stříbro dokončím.Zmíním se o slovním spojení třicet stříbrných, o tom, že pojmenování platina vlastně znamená stříbříčko, a nakonec řeknu něco o slovese vystříbřit se.

Původ spojení třicet stříbrných, kterým obrazně pojmenováváme odměnu za zradu, je myslím známý. Právě třicet stříbrných, tedy stříbrných peněz, dostal Jidáš jako honorář za to, že udal Ježíše. Odborníci vědí, že v té době částka třiceti stříbrných měla hodnotu měsíčního platu zemědělského dělníka. Což by u nás dnes bylo ? odhaduji ? takových patnáct tisíc? No myslím, že dnešní Jidášové si nechávají platit víc. Platina, kov, který se někdy pokládá za vzácnější nejen než stříbro, ale i než zlato, byla objevena v písku peruánské řeky Pinto, a proto dostala pojmenování platina del pinto, doslova malé stříbro či stříbříčko od Pinta. Ano, stříbro nemá jaksi jednotné evropské jméno, anglicky je to silver, což je podobné našemu stříbro a německému Silber, latinsky argentum, z čehož je francouzské argen aržá. Španělské pojmenování je také z latiny, ale ne z klasické, nýbrž ze středověké, takzvané vulgární. Tam se stříbro řeklo platta, což vlastně znamenalo kovová destička. Z toho je španělské plata, stříbro, zdrobněle platina, stříbříčko.

Michal Novotný

A na závěr sloveso vystříbřit se, které používáme ve významu vyjasnit se. Přestože stříbro je kov skoro bílý, tedy dalo by se říct jasný, o stříbro tu vlastně nejde. Je to jen zkomolení, možná žertovné zkomolení, každopádně už dávné zkomolení starého slovesa vytříbit, které má význam nejen zušlechtit, zdokonalit, ale také vyjasnit, stát se srozumitelným.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.