Studenti berounského gymnázia se prodiskutovali až na první místo celostátní soutěže

9. červen 2009

Až na první místo celostátní soutěže nazvané Cestou do parlamentu se probojovali studenti gymnázia Joachima Barranda v Berouně. Tedy lépe řečeno prodiskutovali. Ze všech škol měli totiž nejlepší mluvený projev a v debatách na předem stanovená témata nakonec neměli konkurenci. Berounské gymnáziu tak v této soutěži dosáhlo historického úspěchu. Mezi gratulanty se zařadila i Lucie Zemanová...

Soutěž nazvaná Cestou do parlamentu se v České republice pořádá už pátý rok. I když se berounské gymnázium účastnilo všech ročníků, letos poprvé se jeho studenti dostali až do finále, kde obsadili nejvyšší příčku. Radost byla ohromná. Pyšná na ně byla hlavně jejich profesorka Marie Poledníková, podle které byla velkým úspěchem už účast v samotném finále.

Soutěž spočívala hlavně ve způsobu diskutování a v kultivaci debaty. Celostátního kola se letos účastnilo deset studentů. Samotnému finále ale předcházel dlouhodobý nácvik a také výběr těch nejlepších mluvčích.

Letošní témata byla podle Marie Poledníkové opravdu náročná. Diskutovalo se například o náhubkovém zákoně nebo geneticky modifikovaných potravinách. Debaty byly pro studenty o to těžší, že v nich nezastávali svůj názor, ale museli bojovat za ten, který si vylosovali.

Studenti berounského gymnázia ale díky soutěži získali i větší sebevědomí. Svůj projev oceněný zlatou medailí mohou využít už příští rok během maturit nebo při pracovních pohovorech.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio