Studenti v Horkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku předváděli svůj um

31. květen 2009

V Horkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku pořádají každý rok studenti zdejší středního odborného učiliště společně se svými učiteli Horkyfest. Letos byl jeho součástí i Evropský den. Do malebného městečka nedaleko Benátek nad Jizerou se proto sjela i řada zahraničních partnerů. Na Horkyfestu nechyběla ani redaktorka Jana Huzilová...

Horkyfest je podle ředitele učiliště Vratislava Moravy tradiční akce školy. Na ní baví celý týden studenti své učitele. Předvádějí vše, co se v průběhu roku naučili. A nejen to - společně se svými učiteli hrají turnaje ve fotbale, volejbale, florbalu a soutěží v číšnickém běhu.

Střední odborné učiliště v Horkách nad Jizerou navštěvuje na 400 studentů. Ti se vzdělávají v oborech gastronomie, cestovní ruch a zemědělství. V rámci letošního Horkyfestu proběhl i tzv. Evropský den. Studenti a učitelé chtěli tak malou měrou přispět k předsednictví naší země v EU a pozvali do Horek řadu zahraničních partnerů, s kterými škola spolupracuje.

Oslavili tím i 10.výročí zapojení školy do Evropského programu Leonardo da Vinci. Právě ten zajišťuje zdejším studentům zahraniční stáže. V současné době je například 10 studentů na třítýdenní stáži v Německu. Škola ale spolupracuje i s Rakouskem, Slovenskem a Itálií. Na tradičním studentském festivalu Horkyfest se každoročně volí MISS a Gentleman učiliště. Letos se tímto titulem mohou pochlubit Tereza Golová a Patrik Dvořák.

Celému studentskému festivalu v Horkách nad Jizerou sice nepřálo počasí, přesto se akce podle organizátorů a hlavně studentů podařila.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio