Suchý únor a vliv alkoholu na naše zdraví. 2 tmavá silnější piva = kalorická hodnota běžného oběda

27. leden 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:54 Rozhovor se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou
  • 05:13 Módní trendy vám poradí, jak si najít svůj styl
  • 09:41 Suchý únor a vliv alkoholu na naše zdraví
  • 14:28 Panická ataka jako duševní porucha
  • 18:30 Jak správně pečovat o své mobilní telefony
  • 23:17 Sport a důležité proteiny

Kampaň Suchý únor chce i letos kromě měsíčního nepití alkoholu motivovat lidi ke zdravějšímu životnímu stylu. Oslovit chce přes milion osob, v loňském roce se do ní zapojilo asi 14 procent naší populace. Celá myšlenka spočívá v tom, abychom si uvědomili, že alkohol je nebezpečná a návyková látka. A že náš organismus může také ničit.

Dnes si o alkoholu povídáme s výživovou poradkyní Martinou Jandovou. Drží také Suchý únor?
Mně stačí pár skleniček za celý rok, takže se klidně mohu stát účastníkem této akce.

Oblíbená piňakoláda obsahuje přes tisíc kilojoulů. Jedna sklenička je opravdu kalorická bomba, půlka oběda je doslova pryč.
Martina Jandová, výživová poradkyně

Pojďme se na alkohol podívat ze zdravotního hlediska.
České republice patří bohužel jedno z předních míst v konzumaci alkoholu. Průměrný Čech vypije okolo 14,4 litru etanolu za jeden rok. A to je opravdu vysoké množství alkoholu. Suchý únor nám může pomoci v tom, zamyslet se nad jeho konzumací. Jestli ten alkohol nemáme v našem životě příliš často.

Čtěte také

Už jen ono zamyšlení nebo i omezení pití alkoholu byť pouze na ten jeden měsíc, má určitě svůj pozitivní dopad. Zlepšuje nám nejen fyzickou kondici, ale pomáhá nám i zhubnout. Protože se výrazně sníží kalorická hodnota, kterou jsme běžně přijímali.

Ale nejen to. Může se nám také zlepšit spánek nebo i hydratace organismu. Právě hydratace naší pleti je velmi důležitá. Zejména pro dámy.

Jsme národ pivařů, ale v poslední době se zvyšuje i konzumace vína a tvrdého alkoholu.
Určitě. Pivu je sice přisuzována řada pozitivních účinků, protože obsahuje řadu vitamínů skupiny B, isoflavonoidy, což jsou látky, které mají antioxidační účinky. Ale to platí pouze v případě, pokud si dáme jedno pivo sem tam na chuť. Ovšem pokud jich vypijeme více, tak už převládají samá negativa.

Čtěte také

Když máme vícestupňové a tmavé pivo, tak tam už je kalorická hodnota kolem tisíce kilojoulů. Jen pro představu, běžný oběd obsahuje dva tisíce kilojoulů. To znamená, když si dáme dvě taková piva, tak jsme tím vyčerpali celou kalorickou hodnotu oběda.

V dnešní době se dá již koupit velmi chutné nealkoholické pivo. Takže někoho by tato varianta mohla uspokojit. Protože pokud řeší třeba svoji hmotnost a snižování kalorického příjmu, tak jedno nealkoholické pivo obsahuje zhruba polovinu kalorií oproti tomu silnému černému pivu. Tedy kolem 400 kilojoulů.

To je ovšem řeč o neslazené variantě, to zase neplatí u piv s ovocnou příchutí. Tam je ještě navíc přidán cukr.

Čtěte také

Pít víno je tedy lepší než pivo? Budete s tím souhlasit?
Souhlasím s tím. Víno má řadu příznivých účinků. Předchází srdečně cévním chorobám, ovšem i tady platí, pokud vína vypijeme jen malé množství. Pokud si dáme jednu skleničku suchého vína, tak co se týče kalorické hodnoty, přijmeme kolem 560 kilojoulů. Pokud zvolíme sladší variantu, tak to je pak už asi 700 kilojoulů.

Pokud nám nestačí jedna sklenička, ale dáme si lahev, tak se to pak pohybuje kolem 2000 až 2500 kilojoulů. Což už tedy opravdu není zanedbatelné množství.

Říká se, že velmi kalorické jsou také populární míchané nápoje.
Je to tak. Na míchané nápoje bych si dala co největší pozor. Například taková v horkých letních dnech oblíbená piňakoláda obsahuje přes tisíc kilojoulů, jeden ten nápoj. Protože se skládá z kokosového mléka, rumu, ananasové šťávy. Někdy je to kokosové mléko dokonce nahrazováno i smetanou. Takže jedna sklenička je opravdu kalorická bomba, půlka oběda je doslova pryč.

Lada Klokočníková a Martina Jandová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A co tvrdý alkohol?
Čím je větší podíl alkoholu, tím také roste i kalorická hodnota. Tedy například jeden panák whisky obsahuje 420 kilojoulů. Tedy malé množství, ale kalorická hodnota obrovská.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související