Tance na sopce, smrti a svatého Víta

11. únor 2005

Několik dní tu mluvím o jazykovém zákulisí slova tanec. Dnes dokončím výčet slovních spojení, v nichž se slovo tanec vyskytuje.

Úsloví tančit na sopce, kterým se označuje bezstarostné chování v okamžiku, kdy se blíží neštěstí, je dnes méně častější než slovní spojení tančit na horní palubě Titaniku, které má totožný význam. Obě úsloví vycházejí z historických dějů. Na Titaniku se skutečně do posledních chvil tančilo a v červnu roku 1830 se v Paříži vesele tančilo při velkém plese, který pořádal vévoda z Orleansu na počest svého švagra, neapolského krále. Jednu chvíli se ale ke spokojeností zářícímu vévodovi obrátil francouzský velvyslanec Savandy a pošeptal mu: Tohle je pravá neapolská slavnost, tančíme na sopce. Velvyslanec narážel na skutečnost, že kdekoli a kdykoli se v Neapoli tančí, tančí se na Vesuvu, jehož temné podzemní dunění je ve městě často slyšet. Savandy však svá slova především myslel obrazně a jako varování. Přestože ve Francii nežil, věděl přesněji než tehdejší francouzští řekněme politici, jaká je v této zemi situace. Klid před bouří se tomu říká. Bouře v podobě revoluce přišla za necelý měsíce po plese.

Michal Novotný

Slovní spojení tanec smrti připomíná legendu známou už od 12. století z Francie, podle níž mrtví vstávají o půlnoci z hrobů a na hřbitově provozují divoký tanec. Legenda je živá už mnoho staletí, jak dokazuje například rozsáhlý obrazový cyklus německého malíře Hanse Holbeina ze 16. století a mimo jiné i jeden z nejkrásnějších hororů české poezie, Erbenova Svatební košile. Nakonec tanec svatého Víta. Lidově se tak říká nemoci zvané chorea, což je řecky tanec, či Sydenhamova nemoc, což připomíná jméno anglického lékaře, který tuto nemoc v 17. století jako první popsal. Je to jeden z projevů akutního revmatismu; dítě dělá grimasy a neúčelné, nekoordinované pohyby, jakoby tančí. Svatý Vít je patronem nemocných touto chorobou snad proto, že se ho jeho otec, podle legendy vznešený a bohatý Říman, snažil odvrátit od křesťanství tím, že pro něj pořádal představení s tanci krásných otrokyň. Nebylo to nic platné svatý Vít se pro víru nechal popravil a mnohem později se stal oblíbencem našeho svatého Václava, který na jeho počest nechal na Pražském hradě postavit kostel. Ale to už s tancem nijak nesouvisí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.