TIP NA VÍKEND: Veselé Velikonoce v Zooparku Zájezd a nové mládě lemura hnědého

14. duben 2022

Od čtvrtka do pondělí je v ZooParku Zájezd připraven speciální velikonoční program. Těšit se můžete i na mládě lemura hnědého, které se narodilo se 3. dubna.

Čekají na vás speciální komentovaná krmení zvířat a potěší vás mnoho mláďat. Děti i dospělí si budou moci uplést pomlázku a vyrobit krásné dekorace ve velikonoční dílně. Můžete si také vyzkoušet mušku na historické střelnici nebo se podívat na sokolnickou ukázku.

Lemur hnědý

K jaru nedomyslitelně patří mláďata a těch se v ZooParku od začátku roku narodilo nebo vylíhlo několik desítek, od kůzlátek až po různé druhy chameleonů. Nejnovějším mládětem, které už mohou v expozici návštěvníci vidět, je roztomilý lemur hnědý, kterého porodila samice Berta 3. dubna. Berta je zkušená matka, a tak proběhlo vše bez komplikací.

„Berta už u nás porodila celkem 9 mláďat, takže ví moc dobře, jak to chodí. Ráno jsme ji našli s mládětem pevně se držícím srsti na břiše. To byl signál, že je vše v pořádku. Lemuři svoje mláďata nosí nejprve na břišní straně a až v pozdějším věku se samicím vozí na zádech. Mají proto instinkt pevně se držet srsti matky. Ta se s nimi díky tomu může pohybovat bez obav a klidně přeskakovat z větve na větev,“ uvádí chovatelka Kristýna Kejhová.

Zoopark Zájezd je menší zoo kousek za Prahou. Je zde více než 100 druhů zvířat a obzvláště děti zde najdou mnoho vyžití. Otevřený je denně od 9 do 18 hod.

autor: JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.