TIPY NA VÍKEND: Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami, Balonová fiesta na Staré Živohošti nebo oslava keltského svátku Beltain

28. duben 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami

27. 4. až 1. 6.

V Příbrami začal už 54. ročník hudebního festivalu Antonína Dvořáka. Albína Dědičík Houšková, ředitelka festivalu ho uvádí takto: "Současná doba plná nečekaných a v zásadní míře negativních zpráv a prožitků obrací v rámci určitého pudu sebezáchovy vlastní psychické pohody naše myšlenky k moudrosti našich předků, k slovům, která dokáží vytvořit obraz krásy a dobra. Ve spojení s klasickou hudbou, která sama o sobě má na člověka pozitivní vliv, pak může vzniknout – alespoň na chvíli – bariéra proti bolestem tohoto světa. Toto téma – téma moudrosti v člověku, v nás – rezonuje v řadě koncertů 54. ročníku. Vstupte s námi do tohoto světa a vychutnejte si nádheru tónů v podání mistrů."

Celý program festivalu, včetně akcí pro děti, najdete zde.

Májová fiesta Stará Živohošť 

Tři desítky horkovzdušných balonů se chystají na start

Vzduchoplavecká společnost Chotilsko z.s zve na májové setkání přátel balónového létání, které se bude konat od pátku 28.4 do 1.5. 2023:

Každoroční setkání přátel balonového létání v okolí Slapské přehrady. Lety balonů budou probíhat vždy po východu a před západem slunce, posádky budou vyrážet ze Staré Živohošti do okolí. V průběhu fiesty budou opět připraveny soutěžní disciplíny v podobném duchu jako v předešlých letech.

Program:

28.4. příjezd a večer registrace
29.4.ranní soutěžní let
29.4. večerní soutěžní let
30.4. ranní soutěžní let
30.4. večerní soutěžní let
Závěrečné vyhodnocení fiesty s vyhlášením výsledků.
1.5.volný ranní let dle vyčerpání osádek

Další informace na webu pořadatele.

Čarodějná balonová taškařice v Dobříši

Přijďte si zasoutěžit, podívat se na ukázku horkovzdušných balonů a nebo něco vytvořit. Opět po roce se uskuteční zábavná akce pro malé i velké na poli vedle Lidlu na kraji Dobříše. Čekají vás hry a soutěže pro malé i velké, tvořivé dílničky a především možnost se zblízka podívat na horkovzdušné balony a popovídat si s jejich piloty.

Program akce:

14:00 zahájení soutěží a her pro děti
16:00 vyhlášení soutěže o nejlepší čarodějnou masku
18:00 ukázky horkovzdušných balonů

V průběhu celého odpoledne se můžete těšit na výtvarné dílničky pro děti i dospělé a malování na obličej.Bude možné si vyzkoušet i atrakce od Tepfaktor. .Průběh odpoledne závisí na počasí, zejména na síle větru. Sledujte tyto stránky ohledně aktuální situace. Letos to bude v čarodějném stylu, takže čarodějnické masky jsou vítány, ty nejkreativnější dokonce odměníme. Vstup na akci je zdarma

Beltain - Na Nižboru vzplanou keltské ohně

Oslavy keltského svátku Beltain propuknou na zámku Nižbor současně s otevřením sezony v Informačním centru keltské kultury dne 29. 4. 2023. Nejen svátky ohně a jara, ale i svátek hudby a keltských řemesel můžete tradičně navštívit poslední dubnový víkend na Nižboru.

Nádvoří zámku Nižbor i letos ožije velkou slavností. Přímo v poledne vypukne veselí provázené hudbou, tancem i hrami pro všechny věkové kategorie. Atmosféru keltské vesnice navodí Vousův kmen, který na nádvoří rozvine část svých stanů s řemeslníky i bojovníky. Návštěvníkům představí tradiční keltská řemesla, předvede ukázku soubojů s meči, chybět nebude ani dětmi oblíbená bitva s Římany. Bez dobrého jídla a pití si slavnost představit nelze.

Více informací na webu zámku Nižbor.

autor: JMys | zdroje: Ladův kraj , Muzeum českého venkova - zámek Kačina
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.