TIPY NA VÍKEND: Týnecký střep nebo Herní pohádková výstava v Městském muzeu v Žebráku

4. srpen 2023

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Týnecký střep, hrad Týnec nad Sázavou

Tradiční akce Týnecký Střep se koná v sobotu 5. 8. v areálu hradu.

Tento rok je věnován řemeslům a doprovodný program je v duchu tradičním. Prohlédnout si můžete řemesla, sokolnické ukázky, středověký tanec, historický šerm a oblékání do historického zbroje.

Osud si můžete nechat vyložit v dobové věštírně nebo se vyfotit s dobovým šaškem. Děti se mohou těšit na loutkové pohádky v originálním pojetí divadla Studna. Ve večerních hodinách zahraje legendární kapela Plavci.

Více na webu pořadatele.

Herní pohádková výstava v muzeu v Žebráku

Městské muzeum v Žebráku si pro návštěvníky připravilo herní pohádkovou výstavu SEVA pohádka. Vystaveny budou modely známých pohádkových postaviček, vyrobené z české stavebnice SEVA. Děti se mohou těšit na dětskou hernu a soutěže o hodnotné ceny.

Model ze stavebnice Seva - Večerníček

Návštěvníci uvidí známé pohádkové postavičky z večerníčků a českých i zahraničních pohádek. Chybět nebudou samozřejmě Krteček a jeho kamarádi, Maxipes Fík, Bob a Bobek, ale uvidíte například i veverku z Doby ledové.

Vystavené modely byly postaveny z české stavebnice SEVA a představují vlastní ateliérovou tvorbu projektu Svět kostiček®. Kromě vystavených pohádkových postav se mohou návštěvníci těšit na dětskou hernu s kostičkami SEVA® a Mosaic Maxi (Včela zdobí úl) a soutěž o hodnotné stavebnice v soutěžní Kvízovce.

Výstava bude otevřena od 5.8. - 14.9.2023, denně od 9:00 – 17:00

Další tipy:

Porcinkule v Zásmukách a pouťové trhy 5. – 6. 8.

Historie města Zásmuky, které bylo vždy spjato s rodem Šternberků a je rodištěm hudebního skladatele Františka Kmocha, se píše od roku 1285. Nejvýznamnější dochovanou dominantou raného baroka je Františkánský klášter a kostel Stigmatizace sv. Františka, který je každoročně místem konání Zásmucké porcinkule. Tu doprovodí pouťové trhy na Komenského náměstí, kde budou čekat pouťové atrakce, prodejní stánky a občerstvení.

Více ZDE

Let It Roll, letiště Milovice 3. - 5. 8.

Let It Roll

Let It Roll 2023 je hudební festival, na kterém každoročně vystupují stovky českých i zahraničních DJs včetně těch největších jmen aktuální Drum & Bassové scény. Stage jsou rok od roku hezčí a hlasitější, dechberoucí opening shows výpravnější, doprovodný program nabitější. Během tří festivalových nocí letos na letišti v Milovicích vystoupí SHY FX, Chase & Status, Camo & Krooked, Andy C, Aktive a další interpreti.

Více ZDE

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.