TIPY NA VÍKEND: Výsadba Aleje svobody u Památníku Vojna na Příbramsku nebo Retro Garáž v Lysé n. L.

12. listopad 2021

V sobotu 13. 11. můžete pomoci vysázet již 4. Alej svobody, tentokrát u Památníku Vojna. A příznivce historických vozidel zveme v sobotu na Retro Garáž v Lysé nad Labem, koná se od 8:00 do 16:00.

Pomozte vysázet Alej svobody

Alej svobody v Šatově

Nová Alej svobody vyroste 13. listopadu u Památníku Vojna u Příbrami. 11 lip a 89 javorů vysazených poblíž vězeňského zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu dá místu nový význam. Dobrovolnická práce mnoha lidí z Příbramska, kde žijí potomci vězňů, bachařů, vojáků a horníků, bude symbolickou snahou o odčinění křivd, ke kterým zde docházelo.

Přínosem kilometrové aleje bude nejen utužování vztahů, ale také zadržování vody v krajině a ochrana půdy před erozí. Výsadba devadesáti devíti stromů proběhne podél polní cesty z osady Vojna na osadu Zavržice a Památník Vojna. Jeden strom, potomek památné lípy, bude symbolicky vysazen v areálu Památníku Vojna.

Novou cestu budou moci využívat nejen místní, ale také turisté. Na polní cestu navazuje několik turistických tras, cyklotrasa a poutnická cesta Via Nova. 

Patronkou letošní Aleje svobody je paní Klára Formanová.

Program výsadby:
9:30–⁠10:30 registrace 
10:30–⁠10:50 slavnostní zahájení
10:50–⁠11:10 výsadba lípy v areálu památníku s instruktáží správné výsadby
11:10–⁠11:40 společný přesun k aleji
11:40–⁠13:30 výsadba aleje 
13:30–⁠14:00 přesun zpět do areálu Památníku Vojna
14:00–⁠14:15 slavnostní ukončení

Občerstvení bude zajištěno v areálu památníku od 13:30 do 15:00. Teplé nápoje budou k dispozici také během výsadby.

Doprovodný program: 
Od 13:30 do 16:00 prohlídka Památníku Vojna za symbolické vstupné.

Akci pořádá město Příbram ve spolupráci s Nadací Partnerství. V pořadí již čtvrtou Alej svobody zde vysadí za pomoci dobrovolníků z řad partnerů i veřejnosti. Putovní výsadba navazuje na loňskou výsadbu Aleje svobody v Šatově, předloňskou sametovou Alej svobody vysazenou ve Vestci u Prahy ke kulatinám sametové revoluce a výsadbu Aleje svobody pod Řípem v roce 2018 k oslavám sta let Československa.

Více na webu projektu.

Retro Garáž na Výstavišti Lysá nad Labem

Retro garáž v Lysé nad Labem

V sobotu 13. 11. 2021 již tradičně zaplní celý areál výstaviště veteránská burza Retro Garáž. V moderních výstavních pavilónech výstaviště v Lysé nad Labem máte 2x ročně (na jaře a na podzim) jedinečnou možnost nakoupit a prodat vše, na co jste na klasických veteránistických „burzách“ zvyklí. Retro Garáž už pravidelně nabízí skutečně mnoho a to od kompletních strojů, přes nové, replikové nebo staré a původní náhradní díly až po spousty dalších předmětů spojených s veteránismem a nejen to. Na akci svou práci prezentují i renovační dílny a řemeslníci.

Živé dražby vetreránů od 1 Kč jedině na Retro Garáži

Retro Garáž pravidelně přináší všem návštěvníkům naprosto unikátní a nevšední zážitek v podobě živých aukcí / dražeb auto-moto veteránů.

Přijďte si přihodit a zažít ten adrenalin! A kdo ví, třeba to budete právě Vy, kdo se stanete vítězem naší živé aukce.

Oblíbená veteránská tombola nesmí chybět

Tradičím zpestřením programu Retro Garáže je oblíbená veteránská tombola. V tombole ceny v hodnotě cca 50.000 Kč – poukazy jednotlivých renovačních dílen např. na repasi helmy “kokosky” / na chemické čištění moto motoru / na chromování dílů / spousty dárků a cen od vybraných prodejců, partnerů akce nebo i originální dárky Retro Garáž.
Hlavní cenou tomboly býva zpravidla malý motockyl Jawa Pionýr nebo Babetta.

Více informací naleznete na webu projektu.

autor: JMys | zdroje: Nadace Partnerství , Výstaviště Lysá nad Labem , Retro Garáž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.