TIPY NA VÍKEND: Zahájení adventu v Kladně nebo výstava betlémů v Muzeu českých Vánoc v Ořechu

25. listopad 2022 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Zahájení adventu v Kladně

Vánoce

Advent v Kladně zahájí v sobotu 26. listopadu rozsvícení vánočního stromu. Na náměstí Starosty Pavla bude adventní tržiště, připravený je hudební program a premiérová jízda vláčku. Pro nejmenší město nachystalo pohádkové zimní údolí s plněním úkolů v zámecké zahradě.

Vánoční strom i ledová plocha pro bruslení už jsou na náměstí Starosty Pavla nachystané, výzdoba stromu bude hotová na konce týdne, rozzáří se 26. listopadu v 16:00, kdy se také otevřou brány vyzdobené zámecké zahrady.

Adventní atmosféru v Kladně doplní vláček projíždějící centrem města. Dopoledne bude vozit děti ze škol a školek, odpoledne veřejnost. Vláček bude jezdit celý prosinec v případě příznivého počasí. Dopoledne bude vozit děti ze škol a školek zdarma, od 16:00 do 20:00 veřejnost za 20 korun, děti do pěti let budou jezdit zdarma. Jízdenku bude možné zakoupit v půjčovně bruslí. Kluziště bude dopoledne zdarma k dispozici kladenským školám a odpoledne veřejnosti.

Po rozsvícení vánočního stromu bude následovat charitativní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v podání vokálního kvarteta 4TET, které tvoří zpěváci Jiří Korn, Jiří Škorpík, Dušan Kollár a David Uličník. Po skončení se program přesune do vzduchu a na návštěvníky bude čekat malé překvapení, které zakončí rozsvícení vánočního stromu. Chybět nebude ani možnost vzít si obálku, ve které se ukrývají přání dětí z dětských domovů.

Výstava betlémů v Muzeu českých Vánoc v Ořechu

Vánoční trhy, advent (ilustrační foto)

Tradiční výstava betlémů bude v Muzeu českých Vánoc od 26. 11. až 8. 1. Každý rok zde vystavují jiné betlémy a ty stabilní se rozrůstají o nové figurky a motivy. Například ve Velkém betlému příběhů je i nově mechanické nebe. Letošní výstava je zaměřena na anděly a letos zde uvidíte největší počet dřevěných vyřezávaných betlémů. Je možné porovnat jednotlivé techniky řezby.

Těšit se můžete na ukázky betlémářství, řezbářství a komentáře k prohlídce v průběhu celé otevírací doby:

26. a 27.11., 10.00-18.00, 27.11. 16.00, divadlo a speciální komentovaná prohlídka pro rodiny s předškolními dětmi

Více informací a otevírací dobu v další dny najdete zde.

autor: JMys | zdroje: Výstaviště Lysá nad Labem , Regionální muzeum Mělník
Spustit audio