Titán a titan

28. leden 2005

Včera jsem mluvil o jazykovém zákulisí názvu největšího Saturnova a druhého největšího ze všech měsíců naší sluneční soustavy Titanu. Jeho objevitel nizozemský vědec Huygens ho takto pojmenoval proto, že takříkajíc mateřská planeta tohoto měsíce Saturn je původní řecký bůh Kronos, a to byl Titán, tedy jeden z dvanácti synů a dcer vládce světa Úrana a jeho manželky a přitom současně matky Gaii.

Dnes dodám několik podrobností o slovech titán a dlouhým á, ale malým t, a titan také s malým t ale krátkým a. Obě pocházejí ze jména řeckých božských obrů Titánů, přičemž u titanu a krátkým a je to jen pravděpodobné. O výrazu titán Slovník spisovného jazyka českého uvádí dva významy: zaprvé, kdo vyniká svými duševními vlastnostmi nad druhé, kdo se bouří proti běžnému řádu a za druhé, co má obrovské rozměry. V tomto případě je myslím zcela zřejmé, že starověcí Titáni dali své jméno titánům dnešním, dodejme ale, že slovo titán je dnes nejméně běžné ze všech, která označují věci či jevy velkých rozměrů. Dnes v tomto významu spíš používáme slova obr, velikán, kolos či gigant.

Michal Novotný

O titanu s malým t a krátkým a se ve slovníku říká, že je to kovový prvek značky Ti, v encyklopediích můžeme najít další podrobnosti. Titan byl objeven roku 1795 a je to stříbrobílý nekorodující kov, který má v čistém stavu vlastnosti podobné ocelím. Kutilové znají titanové vrtáky, titan používají také stavitelé kosmických raket, části letadel jsou dnes z titanu a jeho slitin, také lopatky turbín, výměníky tepla a dokonce i části zubních protéz. Ve všech encyklopediích se můžeme dočíst, že prvek byl pojmenován podle toho, že má výjimečné, takříkajíc titánské vlastnosti. Jiří Rejzek ve své slovníku však titan bez vysvětlení spojuje s měsícem Uranu Titanii, což je s největší pravděpodobností omyl. Tento měsíc byl pojmenován podle Titanie, královny ze Shakespearova Snu noci svatojánské, což s kovem souviset nemůže. Jiří Rejzek, ale uvádí i pravděpodobnější možnost, že prvek dostal jméno podle řeckého títanos, které znamená vápno, sádra. V tom případě by kov titan s obry Titány ani se Saturnovým měsícem Titanem nesouvisel.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka