Tomáš Kačo získal stříbrnou medaili Senátu PČR

1. říjen 2023

V Den české státnosti ocenil předseda senátu Miloš Vystrčil 17 významných osobností z oblasti veřejného a společenského života. Za originalitu, dřinu a světová pódia byl oceněn i klavírista Tomáš Kačo. Rozhovor připravila Iveta Demeterová.

Tomáš Kačo a Miloš Vystrčil

Tomáši, jak jste reagoval poté, co jste otevřel email s informací, že budete oceněn?

„Skoro jsem ho smazal, protože jsem si myslel, že to je scam (podvod - pozn. red.),. Člověk neví, čemu má věřit. V prvním momentě jsem si zkrátka myslel, že to není možné!”

„Pak jsem si to ale přečetl a přeposlat to mé manažerce Daně a paní Zárubové, aby mi to potvrdily. A ukázalo se, že to je skutečné.”

Jaký je pocit, získat ve 36 letech takové ocenění?

„Mě to pořád ještě nedochází, zatím jsem to nevstřebal. V politice se moc nevyznám, proto jsem si myslel, že vyznamenání dostávají pouze váleční veteráni. Pan Vystrčil (předseda Senátu PČR) mi ale moc hezky vysvětlil, proč se rozhodl mi to ocenění udělit.”

Slavnostní udílení stříbrných medailí předsedy senátu za rok 2023

Jde tedy o výraz díku za vaši práci, za to, že reprezentujete Českou republiku?

„Ano. Spousta lidí, včetně mě donedávna, si myslí, že vyznamenání dostane až za všechny zásluhy, až na konci cesty. Jenže ono je to právě naopak. Spíše je to podpora na začátku cesty. Už máte za sebou první stage, probojovali jste se do povědomí.”

Romský kluk, z Nového Jičína, se dostane na školu Berkley. Žije v Americe a získá ocenění. Cítíte i romskou hrdost?

Tomáš Kačo během slavnostního udílení stříbrných medailí předsedy senátu za rok 2023

„Já to tak nevnímám. Čím jsem starší, tím víc se chci oprostit od všech nálepek. Všechny moje úspěchy, včetně medaile, se snažím brát tak, že je získávám za to, jaký jsem člověk.”

Pracujete na sobě, máte hudební úspěchy, reprezentujete Českou republiku. Jste hrdý Rom, Čech, nebo obojí?

„Řekl bych, že jsem hrdý člověk. Čech, Rom, Američan, klavírista, kytarista, policista - to už jsou jenom nálepky, které jsme si vymysleli. Nejhlubší a nejsilnější kategorií je lidskost.”

„Přál bych si, aby se lidem moje hudba líbila ne kvůli tomu, že jsem Rom, ne proto jaké jsem národnosti, ale kvůli té hudbě samotné. Můj hudební styl se nedá zařadit do žádné kategorie.”

Spustit audio