Tři obce na Kladensku, Kutnohorsku a Rakovnicku čekají letos v březnu volby

13. leden 2021

Tři středočeské obce čekají nové volby do obecních zastupitelstev, v každé z nich je podáno více kandidátek. Důvodem vypsání nových voleb je ve všech třech případech pokles členů zastupitelstva pod minimální hranici, zjistila ČTK. Volby se budou konat 20. března.

Pro volby v Hořešovičkách na Kladensku byly podány čtyři kandidátní listiny, sdělila na dotaz ČTK vedoucí slánského správního odboru Alena Burešová, pro volby v Třeboci na Rakovnicku je podáno sedm kandidátních, zjistila ČTK u pracovnice novostrašeckého městského úřadu, pod který obec spadá. Pro volby v Petrovicích na Kutnohorsku byly podány dvě kandidátky, řekla ČTK Lenka Šibravová z kutnohorské radnice.

V Hořešovičkách se volby konají kvůli rezignaci jedné ze zastupitelek a odmítnutí mandátu náhradníky, řekla ČTK starostka Drahomíra Horáková. V Třeboci jsou volby vypsány kvůli úmrtí místostarosty. V obou případech se tak počet členů zastupitelstva snížil pod minimální hranici, kterou je pět zastupitelů.

V Petrovicích klesl počet zastupitelů ze sedmi na tři, proto ani zde není splněn minimální počet a musejí se zde konat nové volby. Starosta Josef Jaruněk (Sdružení pro rozvoj obcí) už dříve oznámil, že se o přízeň voličů znovu ucházet nebude.

zdroj: ČTK
Spustit audio