Tři sociální zařízení v kraji jsou kvůli covidu uzavřená, klienti tak mohli hlasovat ve volbách v předstihu

1. říjen 2020

Klienti tří pobytových zařízení na Mladoboleslavsku už v letošních krajských a senátních volbách odvolili. Domovy uzavřeli hygienici kvůli rozšíření koronaviru, a tak k nim dorazila komise se speciální volební urnou. 

K volbám mohli jít klienti soukromého Domova seniorů Vlčí Pole v Dolním Bousově a dvě zařízení v Benátkách nad Jizerou - krajský Domov u Anežky a Městské centrum komplexní péče.

V Dolním Bousově se podle jednatelky Evy Peškové voleb zúčastnily zhruba tři čtvrtiny klientů. Jak se covid-19 do zařízení pro 70 klientů dostal, není podle Peškové jasné. "Celý personál byl negativní, takže pravděpodobně se to sem muselo dostat hospitalizacemi z nemocnice nebo návštěvami. Přestože jsme na všechny apelovali, aby byli opatrní, nosili rukavice a roušky a všem jsme měřili teplotu. Máme druhé testování za sebou a personál je opět negativní," řekla Pešková.

V Městském centru komplexní péče v Benátkách nad Jizerou možnost odevzdat hlas do přenosné urny využilo 14 klientů ze zhruba pěti desítek. Zaměstnanci v karanténě možnost hlasování nevyužili.

Volební komise s přenosnou urnou dorazila i do sousedního Domova u Anežky. Obě zařízení jsou propojená, nákaza se do domova podle ředitele Aleše Vychodila dostala pravděpodobně právě z městského centra. Obě zařízení spolu sdílí například kuchyni, v Domově u Anežky je nyní nakažený jeden zaměstnanec a jeden klient. Svůj hlas ve volbách tam odevzdalo 19 z 65 klientů.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio