Ušijeme, opravíme. Chráněná šicí dílna PROSAZ na pražském Pankráci nabízí nové krejčovské služby

6. listopad 2022

Společnost pro sociální rehabilitaci občanů se zdravotním postižením PROSAZ za více než čtvrt století své existence pomohla tisícům lidí s postižením, aby se zapojily do běžného života. Vedle kvalitní pečovatelské služby, osobní asistence i domácí zdravotní péče tato nezisková organizace své klienty také pobaví a pomůže jim najít práci.

Ve třech chráněných dílnách PROSAZu nyní pracuje zhruba 45 klientů. Zakoupením jejich výrobků podpoříte zaměstnávání zdravotně postižených. Ostatně i oni se snaží pomáhat. Svými výrobky želviček se od roku 2019 zapojují do projektu ochrany kriticky ohrožených druhů mořských želv a loni ve spolupráci s Federací dětských domovů poprvé zorganizovali předvánoční kampaň Pomozte dvakrát.

Výrobky na přání, některé stálice ale PROSAZ už proslavily

Vedle výroby mýdel, mnohobarevných svíček či luxusních osobních dárkových knih a sešitů jsou nejoblíbenější dětské textilní hračky. Právě ty PROSAZ také proslavily. Nejznámější je maskot této neziskové organizace, tučňák Čenda. V oblibě jsou také medvědi, sloni a opičky.

Právě šicí dílna je ze všech tří chráněných výtvarných dílen PROSAZu největší a postupně rozšiřuje svou nabídku. Nově je možné si tu zakoupit už vyrobené chňapky do kuchyně, prostírání, utěrky, textilní tašky, zástěry… Po dohodě také polštáře nebo povlečení. Záleží na každém, jestli si přinese vlastní látku nebo si zakoupí už hotové výrobky.

Novinkou jsou menší krejčovské opravy oděvů

Podle slov vedoucího dílny Jana Nedbala z pražské pobočky na Pankráci, je o služby šicí dílny stále větší zájem, a tak PROSAZ reagoval na poptávku. Pracovníci oděvy nově také opravují – výměňují zipy, přišívají knoflíky a zvládnou i menší krejčovské úpravy oděvů jako je například zkrácení nohavic. 

Spustit audio