Už devět středočeských nemocnic vyhlásilo stav hromadného postižení osob, další budou zřejmě následovat

3. březen 2021, aktualizováno

Celkem devět nemocnic ve Středočeském kraji už vyhlásilo stav hromadného postižení osob a další se k tomu chystá. Zařízením chybí hlavně personál, který by se staral o pacienty s koronavirem.

Situace v některých středočeských nemocnicích zůstává nadále kritická. Schází lůžka pro pacienty s covidem-19 a intenzivní režim už zdravotnická zařízení nezvládají ani personálně. Krizový štáb Středočeského kraje přesto ve čtvrtek stav hromadného postižení osob pro celé území nevyhlásil.

Podle vedení hejtmanství je celý kraj příliš veliký a situace v jednotlivých nemocnicích je různá. Proto budou případné stavy hromadného postižení osob vyhlašovat nemocnice samy. Ostatně několik z nich už tak během středy a čtvrtka učinilo. Standardní zdravotnickou péči už nejsou schopni zajistit v Mladé Boleslavi, Benešově, Kolíně, Příbrami, Mělníku, Kutné Hoře, Rakovníku, Čáslavi a nově i v Nymburce.

Mladoboleslavská LDN převáží klienty do Mnichova Hradiště a lůžka uvolňuje pro covidové pacienty. Podobně postupuje i nemocnice Nymburk. V příbramské nemocnici se z téhož důvodu spojují oddělení.

Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) lze totéž očekávat i v dalších středočeských nemocnicích.

Zdravotnické zařízení se podle hejtmanky tím dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče, z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů, již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR.

„Poskytovatel zdravotní péče jej vyhlásí v případě vyčerpání všech provozovaných i reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy není schopen další kapacity vytvořit. Situace se vyvíjí rychle, dnes nebo zítra očekáváme vyhlášení stavu HPO v dalších nemocnicích, případně plošně v celém kraji,“ uvedla hejtmanka na svém twitteru.

Spustit audio