Uzavřeným památkám v Kutné Hoře budou chybět peníze. Opravy kostnice ale pokračují

28. březen 2020

Kutná Hora, která patří k oblíbeným turistickým cílům v našem kraji, je v těchto dnech neobvykle vylidněná a tichá. Notoricky známá místa, kudy jindy proudí davy návštěvníků, hovořících směsí cizích jazyků, zejí prázdnotou. Turistický ruch se tam úplně zastavil před dvěma týdny po vyhlášení nouzového stavu. Římskokatolická farnost například kvůli zavřené kostnici přišla už přibližně o půl milionu korun.

Kostnici v Kutné Hoře si loni prohlédlo téměř půl milionu návštěvníků. Byla tak nejnavštěvovanější památkou ve městě. Římskokatolická farnost v letošním roce počítala s dalším vzestupem návštěvnosti. Původní odhady ale bude muset kvůli pandemii koronaviru a nouzovému stavu přehodnotit. Památka je už dva týdny zavřená a prodej vstupenek se zastavil.

Pokud zůstane památka zavřená delší dobu, bude se tak podle ředitelky farnosti Radky Krejčí výpadek vstupného pohybovat v řádu milionů korun. Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec by se i tak ráda vyhnula propouštění zaměstnanců, kterých má celkem osmnáct. Šetřit ale musí. Proto už začala škrtat ze seznamu investic na letošní rok. „Například jsme měli rozjetý projekt nových židlí do blízké katedrály, na to jsme počítali 400 tisíc korun,“ uvádí Krejčí jeden z příkladů.

Farnost naopak i díky své finanční rezervě neplánuje zatím přerušit postupnou opravu kostnice, která začala před šesti lety. Její součástí je třeba statické zajištění památky. Práce i v těchto dnech pokračují.

Podle ředitelky farnosti Radky Krejčí je teď důležité dobře se připravit na znovuotevření památky. Mezi návštěvníky kostnice převažovali zhruba z osmdesáti procent zahraniční turisté. V případě, že hranice zůstanou pro cizince delší dobu zavřené, budou se průvodci snažit více cílit na české návštěvníky, a to nejen v kostnici ale hlavně v nedaleké katedrále. Další možností je přidat v létě speciální večerní prohlídky kostnice. V minulých letech byly jednou týdně a čeští turisté o ně měli velký zájem.

Kutná Hora bez turistů  

Mimo provoz jsou kromě vyhledávaných památek i útulné restaurace se zahrádkami, zájemci si mohou koupit občerstvení jen z okénka. V ulicích se většinou pohybují jen místní. "Nechci říkat, že to město je teď mrtvé, ale turisté tu vůbec nejsou," řekl ČTK starosta Josef Viktora (ANO).

Podle něj je dobře, že se brány památek včas zavřely, protože v období po uzavření škol do Kutné Hory vyrážela řada lidí na výlet a mohli šířit onemocnění. "Měli jsme město plné turistů - a nejen našich. Pohybovaly se tu všechny národnosti včetně Italů a Asiatů," připomněl Viktora začátek koronavoirové epidemie. Po vládních opatřeních však návštěvnost opadla a nyní už je město liduprázdné.

Nakolik se odliv turistů promítne do příjmů podnikatelů a například i průvodcovské služby, která je příspěvkovou organizací města, Viktora zatím nechtěl odhadovat. Poukázal i na to, že město si letos v prosinci připomíná 25. výročí zápisu centra Kutné Hory na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. "Přípravy oslav zatím pokračují, je k tomu pracovní skupina. Uvidíme, jak to se bude vyvíjet," dodal Viktora.

autor: Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio