Užijte si prodloužený víkend s našimi tipy na zajímavé akce

3. červenec 2018 13:09

Rychlá auta, dobrá muzika nebo jízda Cyklohráčkem. První prázdninový víkend nabízí v našem kraji řadu zajímavých tipů, jak si užít volný čas. Na Mladoboleslavsku se jede Rally Bohemia, v Řevnicích vrcholí Porta a v Berouně zahraje kapela Čechomor 

Čtvrtek 5. 7. 2018

Ve Vracovicích na Benešovsku se dnes koná první část oslav 700 let od první zmínky o obci. Zájemci můžou přijít na mši, která se slouží ve Vracovické kapli. Světit se bude socha svatého Floriána a uctí se i oběti první světové války. Všechno začíná v 11 hodin dopoledne.

Milovníci umění by neměli vynechat aktuální výstavu v Galerii Kladenského zámku. Vystavují se tam díla umělců ze Sdružení výtvarníků České republiky a na místě je jich zhruba stovka. Otevřeno je dnes i zítra od 9 -17 hodin a o víkendu od jedné do páté odpoledne. A jestli máte chuť na něco jiného na zabavení, to zjistíte poté, co vám pozvánky naservíruje Lenka Pištěková:

 V Kutné Hoře dnes mají zahradní slavnost. Nese se ve stylu První republiky a koná se od 11. do 18. hodiny. Najdete ji v zahradách bývalé jezuitské koleje - tedy dnešní Galerie Středočeského kraje. Těste se na dobovou hudbu, módu, zpěv a tanec a hlavně vynikající gastronomií. Vařit budou nejen kuchaři z Kutné Hory, ale také z Pražského kulinářského institutu. Představí se i Veteran Car Club Praha a produkce oblíbeného seriálu První republika, který se ve městě natáčí.

 

Víte jak vypadá Rusalčino jezírko? Ne, tak to se zajeďte podívat do památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Jezírko najdete v parku - asi 400 metrů od zámku, kde památník sídlí. Dvořák měl v malebné krajině Brd svůj druhý domov víc než 20 let. Památník ale přibližuje i osobnost hraběte Václava Kounice a jeho manželku Josefínu Čermákovou. V kavárně Sládkovna proto najdete i novou výstavu Hrabě Váslav Kounic - český politik a demokrat. Památník je otevřený  od úterý do neděle vždycky od 10-17cti hodin.

 

Na hradě Točník dnes začíná dvoudenní akce s názvem Ve znamení Kalicha - Za dob husitských. Po oba dny mezi 10-18ctou hodinou spatříte boje husitů s křižáky, kejklíře, boží bojovníky i s výzbrojí nebo kázání Jana Husa. Přijede i Jan Žižka z Trocnova. Vyzkoušíte si ražbu mincí, výrobu pečeti nebo střelbu z luku. A nebude chybět ani dobové tržiště.

 

Na Křivoklátě dnes zazní Opera od Monteverdiho. Od osmé hodiny večer uslyšíte dílo Tanec nevděčnic z prostředí antické mytologie v autentickém hudebním nastudování Tomáše Hály. Koncertuje se v královském sále a účinkují mladí zpěváci-laureáti pěveckých soutěží, hudebníci na dobové hudební nástroje a tanečníci-specialisté na historické tance v dobových kostýmech.

 

 V lesním divadle Na Skalce v Novém Podlesí dnes dávají veselohru Václava Klimenta Klicpery Ženský boj. V klasické komedii se vám naskytne pohled na emancipaci na začátku 19. století.  Muži z jedné podkrkonošské obce se totiž usnesou, že ženám svěří nošení dříví z lesa. Dámy se vzbouří a do jeich čela se postaví manželka místního soudce Božena. A jak to celé dopadne, to zjistíte od deváté večer.

 

Dneškem začínají prázdninové večerní prohlídky chrámu svatého Jakuba v Kutné Hoře. Od sedmé do půl deváté večer se můžete vydat na cestu po nejstarším kamenném chrámu ve městě a poznáte jeho pohnutou historii. Uslyšíte i hru na varhany a budete dokonce mistru varhaníkovi při hře na vzácní barokní nástroj asistovat. Obdivovat můžete i gotické fresky ukryté za hlavním oltářem i na severní kruchtě, v místech, kam se při běžné návštěvě chrámu návštěvník nedostane.

 

 

Pátek 6. 7.

 

V létě se koná 15 jednodenních komentovaných výletů do Brd s průvodcem. Na ten dnešní můžete vyrazit na kole a trasa vede "Kolem studánek na bajku". Výlet pro až 40 účastníků má sraz v  9.10 na železniční stanici Mirošov a vedení akce se ujme Lenka Boříková. Z Plzně do Příbrami jezdí cyklobus a z Prahy můžete jet cyklovlakem do Brd. A co jiného se dnes děje v našem kraji? To ví Lenka Pištěková:

 

Malovidy si dnes připomínají 700mi-sté výročí od první zmínky o obci. Slavit se bude na návsi, kde budou od 13cté hodiny uctěny oběti 1. světové války. Těšit ale můžete i na dobový jarmark s dílnami pro děti i dospělé. O hudební doprovod se postará kapela Triton, kovář ukáže, jak se razí mince a můžete se vydat i na projížďku kočárem taženým koňmi.

 

V Čisovicích na Praze západ dneškem začíná dvoudenní Velká letní výstava králíků, holubů a drůbeže. Najdete ji v místním kulturním domě a letošní perličkou je expozice chovatelů malých stříbřitých králíků. Nebudou chybět ani včelaři a jejich produkty. Dnes je otevřeno od 14-18, zítra mezi  8-16 hod.

 

Parádní program pro dnešek připravil zámek Kačina na Kutnohorsku. Potkáte se tam při kostýmovaných prohlídkách s tajemnou postavou Ducha Rudolfa. Ztělesněný duch hraběte Chotka vám ukáže pestrý život na zámku v minulostí z pohledu panstva i jeho hostů. Začátky prohlídek jsou dnes, zítra i pozítří vždy v 10,10 - 12,10 - 14,10 - 15,50. A to není všechno Kačina večer nabízí i divadlo. Přijede Kutnohorský Ochotnický spolek Tyl a uvede nestárnoucí klasiku Erbenových balad Kytice. Třináct příběhů můžete sledovat od 17.00 hod. a 19.30 v zámeckém divadle.

 

Dnes můžete vyrazit na zříceninu gotického hradu Krakovec na Rakovnicku. A kromě toho, že se porozhlédnete po místech s výjimečnou atmosférou doby Václava IV., vydáte se i po stopách mistra Jana Husa. A to pořád není všechno. Dnes tam v rámci doprovodného programu vystoupí divadelní a filmový herec, improvizátor a vyznavač alternativního způsobu života Jaroslav Dušek. Potkat se s ním můžete od čtvrté odpoledne. A kam jinam zavítat za zábavou ve středních Čechách? To ví Lenka Pištěková:

 

Do Kutné Hory se dnes na jeden den přesunuje pražský festival Prague Proms. V chrámu Svaté Barbory vás od sedmé večer čeká koncert s podtitulem: Václav Junek 90 - Panu profesorovi s láskou.Václav Junek je vynikajícím trumpetistou a uctívaným hudebním pedagogem, který se letos dožívá devadesáti let. A zahrají jeho slavní žáci: Miroslav Kejmar, Vladimír Rejlek, Aleš Bárta nebo Jan Pištora. Uslyšíte je ve skladbách Bacha, Händela nebo Telemanna.

 

Na zámku Liblice se dnes zastaví hudební šňůra s názvem Castle tour. Koncertovat tam bude kapela Pozdní sběr - tedy výběrová sestava muzikantů napříč žánry... rock, folk, jazz, blues, country. Vystoupení začíná v 18 hodin.

 

Mělnické kulturní léto dnes hostí Dobré ráno blues band pod širým nebem. Zahraje na náměstí Míru od deváté večer.

 

Dnes a zítra můžete zajít na Divadelní prohlídky zámku Hořovice. Jde o reprízu úspěšných hraných prohlídek s podtitulem Zpátky do 20. století aneb Jak se zbavit nechtěné příbuzné, bez ztráty krve, prostřednictvím umění. Mezi sedmou a osmou večerní uvidíte příběh z období první republiky volně inspirovaný korespondencí posledních majitelů zámku Jindřicha ze Schamburgu a Marie Terezie Fuggerové.

 

 

Sobota 7. 7.

 

S letními prázdninami se rozjíždí pravidelný provoz historických parních vlaků Kolešovka. První dvě romantické jízdy se konají dnes v 9.52 odjezdem z Lužné do Kolešovic a také odpoledne ve 13.52. Zpátky se dopolední spoj vrací z Kolešovic v 10.52 a odpolední ve 14.52. Během hodinové přestávky můžete navštívit výstavu historických drážních vozidel a expozici Klubu historie kolejové dopravy a v Lužné zase zajít do Železničního muzea. A Lenka Pištěková teď nese další sobotní pozvánky: 

 

Ve Vracovicích na Benešovsku se dnes koná hlavní část oslav sedmi-set let od první zmínky o obci. Připravený je kulturně zábavný program pro celou rodinu. Začíná už v deset dopoledne a místním fotbalovém hřišti a zahraje kapela Sebranka a folklórní soubor Benešáček. Čeká vás i loutkové divadlo, hasiči i s technikou, vystoupení šermířů nebo kejklířská dílna. Na večerní zábavě pak zahraje kapela Galaxie. A co jiného se dnes dá dělat? To ví Lenka Pištěková.

 

Druhá největší vodní elektrárna v Česku - ta orlická- nabízí zajímavou exkurzi. Dostanete se nejenom do díla samotného, ale i do hráze a krytu civilní obrany. Ten je ukrytý v lesním svahu u elektrárny a sloužil jako záložní ovládací bunkr. Prohlídka začíná ve dvě hodiny odpoledne.

 

Dnes můžete vyrazit na oslavu 120ti let od založení sboru dobrovolných hasičů  Středokluky. Akce začíná v 10 hodin dopoledne na louce u rybníka „Pod panskou" a čeká vás zápolení v požárním útoku, dekorování zasloužilých členů nebo ukázku hasičské techniky. Budete si moct vyzkoušet i některé disciplíny z celostátní hry PLAMEN a běh na 100m překážek.

 

Ve Voticích u Benešova mají pivní slavnosti. Začínají v 11 hodin dopoledne na Komenského náměstí a těšit se můžete na rozličné druhy piv a pivovarů, také ttržiště a soutěže nebo celodenní tipovací hru. Připravená je i ukázka historického vaření piva a rocková i lidová muzika. V poledne zahraje Kontušovka stará Praha, ve dvě hodiny Allmara a večer rockové kapely.

 

Na zámku v Mníšku pod Brdy se dnes koná volná rekonstrukce bitvy připomínající událost z doby třicetileté války a zničení tehdejšího renesančního zámku Vratislavů z Mitrovic. Po celý den uvidíte ukázky vojenského ležení nebo šermířská vystoupení v zahradě. Samotná bitva začíná v 5 hodin odpoledne. A kdo nechce do boje, ale spíš na koncert nebo do kina, tomu poradí Lenka Pištěková:

 

Michalovická putna na zřícenině Michalovice u Mladé Boleslavi na dnešek připravila divadlo. Uvidíte ko-medii s názvem Kdo se bojí postele!  Herecký koncert se strhující energií předvedou Kristýna Podzimko-vá a Karel Zima. A hrát se začíná v 7 hodin večer.

 

Dnešek přináší další z koncertů 4. ročníku mezinárodního varhanního festivalu „Varhanní léto". Vzácný nástroj se rozezní v kapli Korunování Panny Marie na Křivoklátě a zahrají Adam Viktora a Gabriela Eibe-nová. A vystoupení začíná v půl osmé večer.

 

Letní kino na Kaplance v Berouně dnes hraje českou pohádku Zdeňka Trošky Čertoviny. Uvidíte, jak se jednou v pekle uklízelo a dva mladí čerti povalili kotel s hříšnou duší. Ta utekla a rozčilený Luciper dvojici pošle na svět, aby každý přivedl jednu hříšnou duši zprátky do pekla. Jestli se jim to podaří, uvidíte od půl desáté večer.

 

Zajímá vás poutavý životní příběh arcivévody Františka Ferdinanda d´Este? Jestli ano, tak byste dnes neměli chybět na Konopišti. Je tam přichystaná večerní prohlídka, které poodhalí osud panovníka i jeho potomků. Začíná se v 19 hodin a povídat bude odborník na ceremonie a evropské šlechtické rody Jindřich Forejt.

 

 

Spustit audio