Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce

21. září 2018 13:00

Napoleonské slavnosti, Svatoludmilská pouť, výstava Kůň v Lysé nad Labem, Královské vinobraní a další tipy na to, jak příjemně strávit víkend.

Pátek 21. září

Na loučeňském zámku začínají Napoleonské slavnosti. Až do neděle vás čeká na sto třicet vojáků reprezentujících ruskou, rakouskou, pruskou a francouzskou armádu. A také zástupci dělostřelectva, jízdy, ale ani polní kuchyně, lazaret a markytánky. Celá akce začíná dnes postavením ležení a zahájením výcviku jednotlivých vojsk v amfiteátru. Vrcholem bude zítra i v neděli ukázka samotné bitvy s efektním útokem jezdectva a přípravou dělostřelectva k zahájení palby.

Sobota 22. září
Muzeum Hořovicka dnes nabízí akci s názvem „Pojďte s námi sbírat trilobity“. Od deváté ranní se můžete vydat na cestu s geologem k vrchu Ostrý u Rejkovic.

V Tetíně dnes mají Svatoludmilskou pouť. Začíná už v 9 hodin možností uctít relikvii světice v kostele Svaté Ludmily. V 10 hodin začíná pěší pouť na Tetín z berounského vlakového nádraží. Zároveň se také koná třetí celosvětový sraz Ludmil a historicky první sraz Bořivojů. V 11 dopoledne začíná slavnostní mše za přítomnosti vzácné relikvie ze svatovítského pokladu – lebky svaté Ludmily. Během dne se přidá i divadlo, živá hudba a burčákové slavnosti.

Na Točníku se dnes můžete vrátit do roku 1409! Na hrad dorazí král Václav IV. s manželkou Žofií Bavorskou, aby ochutnali letošní víno a užili si zábavu se šermíři, kejklíři, tanečnicemi a hudebníky. A vy se můžete v rámci vinobraní přidat. Na místě potkáte i Jana Žižku z Trocnova nebo Jindřicha z Rožmberka. Připravená bude střelnice z luku, sokolníci, královský psovod nebo dobový kolotoč. Program na Točníku začíná v 11 dopoledne.

Dnes a zítra si můžete užít Podzimní dny s permoníky v Ševčinském dole na Březových Horách v Příbrami. Místo ožije nejen prací havířů jako za starých časů. Zjeví se tam i skřítci permoníci v čele s mocným Permonem. Zábavné prohlídky se konají dnes do třetí odpoledne a zítra každou celou hodinu od 10 do 16 hodin.

Dnes odpoledne můžete vyrazit na Vranské posvícení. 12. ročník akce najdete za Sokolovnou ve Vraném nad Vltavou. Těšit se můžete na Týnečanku, kapelu COP, Tučnáci, Krausberry nebo skupinu Keks. Na místě bude i trh, nafukovací atrakce nebo posvícenské koláče.

Ve Zdibech dnes mají Hasičský Srandamač. Třetí ročník akce najdete na fotbalovém hřišti ve Veltěži a do sedmé večer vás čekají soutěže v požárním útoku, ukázky hasičské techniky i občerstvení. V 19 pak zahraje kapela Kabáti Revival.

Rakovníku zahraje kapela Hop Trop. Trampská, folková a country skupina hraje už od roku 1980 a frontmanem je Jaroslav Samson Lenk. Koncert začíná v sále rakovnického Kulturního domu v 19 hodin. 

Neděle 23. září

Nedělní divadelní představení pro děti dnes přichystalo Mělnické kulturní centrum v Masarykově kulturním domě. Od 10té dopolední se tam hraje kus s názvem: Štístko a Poupěnka – Jedeme na výlet. Děti se společně s herci naučí, co se má a co ne – a to s písničkou Jojojo nenene. Navíc se bude pomáhat Budulínkovi a můžete si zatančit.                                                         

Dnes máte poslední šanci navštívit Napoleonské slavnosti na loučeňském zámku. Asi sto třicet vojáků reprezentujících ruskou, rakouskou, pruskou a francouzskou armádu předvede, jak vypadala bitva u Lipska. Komentované vystoupení jednotek dnes začíná v 10 dopoledne a samotná velká bitva se koná od jedenácti do půl dvanácté. Po poledni přijdou na řadu šermířská vystoupení a v půl druhé i módní přehlídka.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy hostí DESIGN LOCK. Mezi 10 do 17 hodinou můžete podpořit českou kreativitu, něco si vyrobit, výtečně se najíst a skvěle se pobavit s celou rodinou. První roztocký hand-made market na zámku nabídne i originální doprovodný program – třeba loutkové divadélko, dětskou jógu nebo kurzy aranžování a výroby netoxické kosmetiky.

Dneškem končí i Královské vinobraní na Točníku. Program vás od jedenácté hodiny dopoledne přenese na začátek 15ho století, kdy na památku přijíždí ochutnat mladé víno Král Václav IV. s manželkou Žofií Bavorskou. Kromě trhu a občerstvení se těšte na vystoupení šermířů, kejklířů a hudebníků nebo rýžování zlata. Dnes program končí v 17 hodin.  

Na Výstavišti v Lysé nad Labem dnes stihnete poslední den výstavy Kůň. Až do páté odpolední vás čeká 25. ročník mezinárodní výstavy těchto ušlechtilých zvířat a všeho co k nim patří. Letos se v programu můžete těšit na Zemský hřebčinec v Písku i Tlumačově a Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Uvidíte i westernové ježdění, koňskou čtverylku nebo koně městské i státní policie.

Spustit audio