Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce

26. říjen 2018 13:00

Akce nejenom k 100. výročí založení československé republiky - to jsou naše tipy, jak příjemně strávit sváteční víkend.

Sobota 27. října

Ve Zruči nad Sázavou se slaví 100 let výročí vzniku republiky. Na nádvoří zámku jsou připravené staročeské hry pro děti, jarmareční písně i  staročeské dílny. Čeká vás výstava „Proč ženy pláčou“,  vystoupení pěveckého sboru Diphtheria nebo speciální vydání novin. Program začíná v půl jedné odpoledne.

Ve Hvožďanech na Příbramsku se po roce zase sejdou heligónkáři. A to na jubilejní, tentokrát už 20. festival Třemšínská heligónka aneb S písničkou jde všechno lépe. Bude se konat od 16 hodin v Kulturním domě ve Hvožďanech.

Hoděmyšli na Příbramsku se koná tradiční lampionový průvod, spojený s kladením věnců u pomníku padlých. Sraz všech účastníků je v 17:30 u hasičárny. Po skončení lampionového průvodu se uskuteční posezení s pohoštěním a hudbou u příležitosti oslav 100. výročí založení republiky v Hospůdce Pod Hůrkou. A lampiony dnes vytáhnou i ve Věšíně, sraz světýlek je v 17:30 u kapličky.

Kolíně vystoupí hvězdná pěvkyně Eva Urbanová a Moravské klavírní trio. Hrát a zpívat se bude v místním Městském divadle od sedmé hodiny večer.

A Československý galakoncert je dnes i v Benešově. Začíná v tamním kulturním domě od půl osmé večer a ke stému výročí české státnosti zazní díla českých a slovenských autorů v podání přední české sopranistky Ivany Veberové – držitelky ceny Thálie a světoznámého slovenského tenoristy Miroslava Dvorského

Neděle 28. října

Dnes se můžete vydat po stopách prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, a to speciálně vypraveným parním vlakem. Lokomotiva Šlechtična ho potáhne z Prahy do Lužné u Rakovníka. Vlak vyjíždí z Prahy hl. nádraží v 9:18.

Krajem projdou pietní průvody ke Dni české státnosti v rámci oslav 100 let republiky. Například ve Hvožďanech začíná průvod v 9:30,  Pozdyni 10:15, v 10:45 se vyjde v Leleticích, v 11:15 ve Vacíkově a v 12:00 pak v Roželově.

Regionální muzeum Mělník si dnes připomíná Den středočeského kraje. Od 9. do 17. hodiny vás čeká program pro celé rodiny – třeba derniéra výstavy Mňaaau aneb Kočky v muzeu – s komentovanou prohlídkou a dílničkou kocourka Švarce.

Díky oslavám státního svátku vzniku Československé republiky a Dne Středočeského kraje se dnes otevírá Hornické muzeum v Příbrami. Tamní i mimopříbramské pobočky jsou přístupné zdarma. V areálu Ševčinského dolu bude navíc od 10 do 16 hodin připraven zábavný program pro rodiče s dětmi s názvem Havířské šprýmování.

Dnes můžete vystoupat na bájný vrch Blaník. Tradiční výstup pořádá Sokolská župa Blanická a předpokládaný sraz účastníků na vrcholu u rozhledny je v 11:00 hodin. Doporučené trasy jsou z Vlašimi a Louňovic. Pro účastníky akce bude otevřena rozhledna na Velkém Blaníku od 11:00 - 14:00 hodin!

I Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích dnes slaví Den Středočeského kraje. Mezi 14:00 až 21:00 hodinou bude připravený dětský vědomostní kvíz Historie na Mayrovce. V půl páté začne hudebně dramatické pásmo z díla Jaroslava Ježka, V+W, Karla Hašlera nebo Karla Čapka v podání Milana Iléše. A od sedmé večer se hraje divadelní představení Válka s mloky. Vstupné na akci je zdarma.

Zámecký areál Ctěnice dnes pořádá výtvarné workshopy k výstavě Broučci architekta Zdeňka Podhůrského. Přijít můžete mezi 10tou dopolední do půl šesté odpoledne. A dílna je zaměřená na výrobu jednoduchých loutek.

Na dnešní státní svátek se slavnostně otevírá nová expozice v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech. Během odpoledne se koná šachová simultánní partie a samotné otevření je naplánované na čtvrtou hodinu odpoledne a má název „Odkaz T. G. Masaryka – 100 let Československa“. Výstava obsahuje nejmodernější interaktivní prvky, jako jsou dotykové obrazovky, 3D technologie nebo zvukové efekty. Na akci zahraje i smíšený pěvecký sbor Chorus Laneum.

Hmyzák, to je název festivalu, který se dnes koná ve vlašimské parazoo. Hmyzí kuchyň letos ovládne vyhlášený šéfkuchař Patrik Trubačík, který sestavil speciální hmyzí menu a navíc na místě budou i stánky s hmyzími pokrmy na různé způsoby. Konat se bude i několik zajímavých tematických přednášek třeba o významu včel nebo důležitosti ochrany hmyzu. Zahrádkáři zjistí, jak nalákat užitečné druhy hmyzu do zahrady“ a podívat se můžete i na výstavu sklípkanů. Celý festival  v podvečer zakončí hmyzí afterparty.

Vševily na Příbramsku dnes oslavují 100 let republiky a v 18:00 otevřou první prozatímní vševilskou divadelní budovu „Čekadlo“ na návsi. Deset minut po šesté zazní státní hymna a pak naváže divadelní fejeton „Ukradli zvon“. V 7 hodin večer se v Pupu – neboli místní klubovně mládeže - uskuteční prohlídka historických fotografií obce.

Spustit audio