V automobilovém průmyslu chybí čipy. Škodovka výrobu omezí, kolínská Toyota ji zastavila úplně

1. únor 2023 12:00

Výrobní linky se po včerejší noční směně v kolínské Toyotě zastavily. Kvůli nedostatku dílů budou mít zaměstnaci do konce února volno. Další informace zjišťovala reportérka Zuzana Roudnická.

Výrobní závod v Kolíně opět trápí nedostatek čipů. Kvůli němu už musel načas zastavit výrobu před dvěma lety. Letošní výpadek v dodavatelském řetězci způsobila covidová situace v Číně, která v listopadu a prosinci loňského roku ochromila výrobu čipových technologií. Mluvčí kolínské Toyoty Tomáš Paroubek ale odmítl upřesnit, o jakého výrobce se jedná. Automobilce podle něj chybí komponenty do obou modelů, které se v Kolíně vyrábějí, a to Aygo a Yaris. Jen pro představu v běžném režimu továrna vyrobí zhruba tisíc aut denně.

Kolínský podnik zaměstnává přes 3 a půl tisíce lidí. Podle mluvčího Tomáše Paroubka bude firma řešit situaci stejně jako dřív. To znamená několik variant, jako je například dovolená nebo můžou zaměstnanci získat náhradu za prostoj ve výši 80% mzdy. Propouštět se Toyota nechystá a zaměstnanci o výdělek nepřijdou. Do práce by se podle předpokladu mohli vrátit poslední týden v únoru. Podle Paroubka ale obnovení výroby závisí na tom, kdy se podaří zajistit chybějící díly.

Situace ve Škodovce

S nedostatkem čipů se potýká i mladoboleslavská Škodovka. Tam ale zatím odstávka nehrozí.

Mluvčí Škodovky Martina Špittová potrvrdila, že žádné dlouhodobější úplné zastavení výroby zatím neplánují. Pokles v dodávkách řeší rušením některých směn v závislosti na tom, jaké díly zrovna mají. Informoval o tom i týdeník Škodovácký odborář. Podle něj se omezení v tomto týdnu týkají závodů v Mladé Boleslavi a ve Vrchlabí. Ve Vrchlabí se výrobní linky dokonce zastaví úplně, a to od zítřejšího večera do pondělí 6. února. I ve Škodovce dostanou dotčení zaměstnanci náhradu ve výši 80% průměrné mzdy.

autor: Zuzana Roudnická | zdroj: Středočeský kraj - Krajský úřad
Spustit audio