V azylovém domě v Lochovicích už bydlí rodiny

1. březen 2011

Od samého začátku sledujeme projekt azylového domu v Lochovicích na Hořovicku, který vznikl přestavbou bývalé fary. Takové zařízení v regionu již dlouho chybělo.

Rodiče v nouzi museli být ubytováni v Praze nebo Plzni, protože jediný azylový dům na okrese - Berounský svatý Jakub má nedostatečnou kapacitu. Nyní se situace zásadně zlepšila - azylový dům svatého Josefa v Lochovicích je totiž už otevřený.

Lochovický azylák otevřeli už s prvním únorovým dnem. Otevřeli ho bez novinářů – to proto, aby nebylo narušeno soukromí těch, kteří služeb se sem nastěhovali. „Máme tady 10 dětí a 8 rodičů,“ říká mi hned ve dveřích Lucie Srpová - sociální pracovnice azylového domu svatého Josefa.

Azylový dům je něco jiného než ubytovna. Pomáhá lidem, kteří jsou v nouzi a nemají kam jít. Provozovatel domu, berounské charita, ale za své klienty problémy nevyřeší. Podá jim jen pomocnou ruku v podobě střechy nad hlavou, kterou můžou využít po dobu 10ti měsíců, pak musí jít dále.

Finance na provoz poskytla Evropská unie, která Lochovickým poskytla grant – díky němu mají zajištěný provoz na tři roky.

Pokud byste chtěli sami aktivně pomoci navrácení rodin v potížích do běžného života, máte v zásadě dvě možnosti – buď můžete poslat dárcovskou smsku ve tvaru DMS POKOJICKY na číslo 8777 – tato sbírka končí už na konci března – nebo můžete nabídnout svou pomoc přímo v azylovém domě v Lochovicích nebo v charitě v Berouně.

autor: pek
Spustit audio