V Hoříně tvrdí, že Povodí Vltavy začalo stavět hráz příliš pozdě

6. leden 2003

Rozvodněná Vltava ohrožovala v minulých dnech také obec Hořín na Mělnicku. Největším škodám zabránilo Povodí Vltavy narychlo postavenou provizorní hrází. Vedení obce však tvrdí, že firma zareagovala až na opakované výzvy, a bezprostředně tak ohrozila obec. Povodí Vltavy ale soudí, že po celou dobu mělo situaci pod kontrolou a udělalo vše, co bylo v jeho silách.

Hořínský starosta Petr Fous tvrdí, že Povodí Vltavy do poslední chvíle podceňovalo hrozbu velké vody, která koncem minulého týdne ohrožovala i Mělnicko. Právě Hořín a především jeho část Vrbno byly vystaveny velkému nebezpečí, protože srpnová záplava zde zničila protipovodňovou hráz. "Za čtyři měsíce Povodí Vltavy nebylo schopno vybudovat novou hráz. Kdyby v pátek po našich opakovaných upozorněních nevybudovali provizorní hráz, zaplavila by voda celé Vrbno," řekl dnes starosta, který uvažuje dokonce o tom, že zažaluje firmu za obecné ohrožení.

Narychlo postavená hráz splnila svoji roli a povodňové vlně zabránila proniknout do obce. Zvýšila se ale hladina spodních vod a obyvatelé Hořína a Vrbna mají opět vodu ve sklepích. Podle Fouse je tak postiženo asi 20 až 30 domů.

Vedení Povodí Vltavy soudí, že pro záchranu Vrbna udělalo v těchto dnech maximum. Novou hráz postavili včas, protože vhodnými manipulacemi na vodních dílech regulovali průtok vody kolem obce. "Nejvyšší průtok dosáhl asi tisíce kubíků, zatímco hráz byla postavena až na 1500 kubíků. Měli jsme tak i určitou rezervu," uvedl dnes ředitel závodu Dolní Vltava Pavel Uher. Novou hráz podle něho nešlo vybudovat dříve, protože bylo nutné nejdříve na stavbu sehnat peníze a vypracovat projekt. Stavba začala již v listopadu, ale firma ji musela přerušit po nástupu mrazů.

Povodí Vltavy hodlá podobným konfliktním situacím zabránit chystanou schůzkou se starosty obcí na dolním toku Vltavy. Měla by se uskutečnit 20. nebo 21. ledna v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku. Firma podle hodlá informovat starosty o všech rozestavěných i plánovaných dílech a také vyhodnotit poslední povodňovou situaci.

Spustit audio