V Kladně se bude oddávat v novém

6. květen 2009

Kladenská radnice vstupuje do nastávající svatební sezóny s kompletně zrekonstruovanou obřadní síní. Rekonstrukce trvala 4 měsíce. Svatby a další obřady se mezitím konaly v náhradních prostorách kladenského zámku nebo v přízemí radnice. Druhá etapa oprav čeká ještě okolí obřadní síně. Více se dozvíte v příspěvku Jany Káninské...

Původní poněkud ponurý vzhled obřadní síně na kladenské radnici si dobře pamatuje bývalý místopředseda Místního národního výboru Josef Seifert, který tu v osmdesátých letech oddával a teď je magistrátním fotografem.

Problém v původní výzdobě byly hlavně saténové tapety, které se špatně udržovaly, změny k lepšímu jsou v síni i z fotografického hlediska, a to díky lepšímu osvětlení. Současnou rekonstrukci mělo na starosti několik firem, veškeré dřevěné prvky a obklady obstarala firma Milana Starého.

Nejtěžší podle něj byly šibeniční termíny. Na řadu přišli i štukatéři a pozlacovači, jeden z nich, Karel Řehoř, připomenul objev fragmentů malovaných fládrů. Což jsou jsou pásy malovaných ornamentů na stropních trámech, část z nich se dochovala z doby vzniku radnice z konce 19. století.

Na průběh celé rekonstrukce dohlížel náměstek primátora Miroslav Bernášek. "Chtěli jsme vrátit obřadní síni původní vzhled, jaký měla v době vzniku, v druhé etapě nás čeká ještě rekonstrukce salonku, odkud novými dveřmi budou středem a ne bokem do síně vcházet svatebčané se ženichem a nevěstou."

Velkou novinkou jsou také okna, původně do místnosti denní světlo pronikalo prosklenou střechou, pak se střecha zazdila a teď se okna prorazila do jedné ze stěn. Na svatby v novém se už těší zastupitelka Eva Čermáková, která je zároveň jedna z oddávajících. Síň na ni totiž vždy působila potemněle a hlavně jí uvnitř byla zima vinou špatné ventilace. Nejvíc ze všeho chválí nová okna. Oddávající menšího vzrůstu si navíc mohou snížit i obřadní stůl, který je na hydraulický pohon.

V nové obřadní síni se ovšem nebudou konat jen svatby, říká primátor Dan Jiránek: "Budeme tu mít i slavnostní zasedání zastupitelstva, například po volbách."

Pokud by ani zrekonstruovaná obřadní síň někoho ke svatbě nenalákala, Kladno nabízí svatební obřady i v zámecké zahradě, odkud je při pěkném počasí výhled až na horu Říp.

autor: Jana Káninská
Spustit audio