V kraji Podblanicka se udělovaly tituly Blanických rytířů

19. duben 2009

Kraj Podblanicka má další tři nové Blanické rytíře. O tom, kdo získá tento prestižní titul, rozhoduje každoročně porota na základě hlasů občanů. Lidé totiž nominují osobnosti, které pro tamní přírodu nebo kulturu vykonaly záslužný čin. Při udělování byla přítomná i Eva Skuhrovcová...

Blanickým rytířem se může stát ten, kdo se například dlouhodobě věnuje badatelskému úsilí nebo vytvoří hodnoty pro přírodu, kulturu, historii nebo lidové tradice Podblanicka. To znamená, že takový člověk aktivně ovlivní stav nějaké památky nebo stav místa v přírodě.

Podblanicko je oblast v okolí Velkého a Malého Blaníku. Tento mýty opředený kraj najdeme na Benešovsku v místech Vlašimské pahorkatiny.

Ocenění "Blanický rytíř" dostávají každým rokem tři osoby. Titul uděluje řada tamních neziskových organizací - třeba ochránci přírody, vlastivědné a vědeckotechnické kluby nebo astronomická společnost. Porota, složená ze zástupců těchto organizací, se o zajímavých osobnostech dozví z nominací, které lidé, většinou do poloviny března každého roku, zasílají na adresu Podblanického ekocentra ve Vlašimi.

Blanických rytířů je dnes už 33. Tradice udělování tohoto velmi prestižního ocenění začala v roce 1999. K bájným spícím blanickým rytířům tak přibývají lidé skuteční, kteří původní poslání už svými způsoby začali naplňovat.

Vyhlašování Blanických rytířů probíhá vždy o Velikonocích, na Velký pátek ve Vlašimi. Slavnost se odehrává v obřadním sále vlašimského zámku za účasti občanů Podblanicka a také státních a obecních činitelů - nechybějí senátoři a hlavně starostové měst a obcí. Na jedenáctém vyhlašování se držiteli sošek Blanických rytířů stali Barbora Čmelíková z Bukovan u Týnce nad Sázavou, MVDr. Jiří Hostek z Vlašimi a in memoriam PhDr. Pavel Radoměrský, CSc., který většinu svých aktivit soustředil do Louňovic pod Blaníkem. Ocenění za doktora Radoměrského převzala starostka Louňovic Růžena Kučerová.

Pískovcové sošky Blanických rytířů pochází z dílny akademického sochaře Daniela Talavery.

autor: Eva Skuhrovcová
Spustit audio