V Kralupech nad Vltavou testují jako jedni z prvních v republice třídění polystyrenu. Z rozměrných kusů tam dokážou vyrobit slisované hutné válečky

23. leden 2023 14:00

Vyhozený polystyren zabírá ve žlutých popelnicích spoustu místa. V Kralupech nad Vltavou se proto rozhodli ho třídit. V technických službách polystyren namelou, slisují a prodávají.

"Shromažďujeme hlavně obalový polysteren, který je třeba od televizí nebo od počítačů," říká ředitel technických služeb a v Kralupech nad Vltavou Luboš Němec.

Vytříděný polystyren se zpracovává ve speciálním stroji, který ho rozemele a slisuje. Obecně se říká, že polystyren obsahuje 2 % hmoty a zbytek je vzduch. Ze stroje po vylisování vychází v podobě 20 metrů dlouhého válce, který má asi 15 centimetrů v průměru. Jeden takový válec potom vydá asi za tři čtvrtě kubíku běžného polystyrenu.

Místostarosta města Vojtěch Pohl (za Kralupy Nová vlna) uvádí, že ve městě mají tři místa, kam mohou občané polystyren vhazovat. Jde o velké průhledné pytle, do kterých lidé podle odhadu Technických služeb vytřídí 50-60 kg tohoto materiálu.

"Pokud by zmíněných 50 až 60 kg polystyrenu měsíčně skončilo v běžných kontejnerech na plasty, zabral by jich spoustu," konstatuje předseda Sdružení výrobců pěnového polystyrénu Pavel Zemene.

Ročně plánuje město plánuje vytřídit dvě až tři tuny polystyrenu.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio