V Mělníku si vedle Palacha připomněli i studenta z Litvy. Upálil se v roce 1972

16. leden 2014

Před 45 lety se na protest proti sovětské okupaci upálil tehdy dvacetiletý student Jan Palach. Svůj život obětoval pro národ a jeho svobodu. Chtěl vyburcovat společnost z letargie, do které se začala propadat necelých pět měsíců po okupaci Československa v srpnu 1968. Palachovu památku si dnes připomněli také v Mělníku.

Pietní setkání začalo v 15 hodin v Jungmannových sadech, konkrétně u památníku nazvaném Pocta Janu Palachovi. Do Jungmannových sadů si ho vedle významných hostů přišli připomenout i místní lidé.

Po státní hymně mělo proslov hned několik osobností. Mluvil i velvyslanec Francie v Česku Jean Pierre Asvazadourian. Hosté z Francie jsou pravidelnými návštěvníky pietní akce v Mělníku, protože bronzová socha Jana Palacha pochází právě z Francie.

V roce 1969 vytvořil sádrový odlitek suchy maďarský sochař Andráš Beck. A přál si, aby byla umístěná v České republice. S tím nakonec Francouzi souhlasili. A když se lidé ve Francii i v Česku ve veřejné sbírce složili a peníze na odlití sochy z bronzu sehnali, nic nebránilo tomu, aby v sadech mohla od roku 2009 stát.

Čtěte také

V Mělníku se pieta letos týká i Litevce Romase Kalantu. Ten se upálil v Kaunasu v roce 1972 z podobných důvodů jako Palach. Stal se protisovětským národním hrdinou. Bylo mu pouhých 19 let. V jeho zápisníku se našla poznámka: Stále se nemohu odhodlat, ačkoli je to nutné.

Na Jana Palacha zavzpomínají lidé ve středních Čechách i na dalších místech. V Kralupech nad Vltavou si ho připomenou přednáškou v městském muzeu, a to 20. nebo 27. ledna.

Ve Všetatech, kde Palach bydlel, se lidé mohou přijít podívat v sobotu ve 13 hodin 30 minut do místního kina, dále pak k základní škole nebo před Palachův rodný dům. V neposlední řadě pak na hřbitov, kde sice Palach pohřbený není, ale je zde plastika, která ho připomíná.

Jan Palach

Zvětšit mapu
autoři: sib , duch
Spustit audio