V Muzeu unikátní techniky v Rožmitále na Šumavě uvidíte nepřeberné množství starých přístrojů

26. únor 2023

Kdybychom chtěli popsat všechno, co uvidíte při návštěvě Muzea v Rožmitále na Šumavě, vypadalo by to jako výčet stavebního materiálu od pana Kosa ve filmu Na samotě u lesa. Ale nebyly by to latě, hřebíky, vruty, šrouby, dráty, ale znělo by: to máte telegraf, bleskojistka, ústředna, dálnopis, počítač, první mobilní telefon, gramorádia, televize. A také gramofon, který nepotřebuje elektřinu.

Jan Komenda pracoval většinu svého života u Spojů, tedy v podniku, který se staral o provoz telefonů, telegrafů, ústředen a vysílačů. A protože měl vždycky techniku rád, začal sbírat vyřazené kusy. A tak se mu na jeho chalupě v Rožmitále na Šumavě začaly kupit telefony a další technické vynálezy dvacátého století. „Jako každý správný sběratel jsem po čase zjistil, že už to nemám kam dávat,“ vysvětluje prvotní myšlenku na vznik muzea.

V Rožmitále na Šumavě si chalupu koupil před padesáti lety a s bývalou starostkou a zastupitelstvem navíc sepsal projekt na využití bývalé místní jídelny. Před patnácti lety tam začal s kamarádem montovat první výstavní regály a postupně přenášet z chalupy jeden exponát za druhým.

Přesný název první z výstavních místností Muzea v Rožmitále na Šumavě zní „Expozice Telegraf, telefon a rádio“. Najdete v ní nepřeberné množství starých telefonních přístrojů, různé druhy historických radiových přijímačů, gramofon, magnetofon i jeden z nejstarších telegrafů, které se kdysi využívaly především na dráze.

To ale není jediná náplň obsahu rožmitálského muzea. Najdete tu také zmapovanou historii dobrovolného hasičského sboru, obecní historii od roku 1259 až po současnost, expozici školy z prvorepublikového období a pohádkovou expozici.

Spustit audio