V Nymburce začala stavba lávky přes Labe. Hotová by měla být za rok a stát bude 137 milionů korun

7. září 2020

Předáním staveniště dnes v Nymburce oficiálně začala stavba nové lávky pro pěší přes Labe. Tu původní nechala radnice před dvěma lety zbourat kvůli havarijnímu stavu konstrukce. Dočasně ji nahradil přívoz. Nová lávka spojující centrum města se Zálabím by měla být hotová za rok.

Zástupci nymburské radnice dnes podepsali předávací protokoly s firmou Hochtief, která novou lávku postaví. Zvítězila totiž ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásily celkem dvě firmy. Zaměstnanci společnosti si teď budou připravovat staveniště. Musí si například vytyčit sítě, zajistit ochranu stromů v okolí nebo třeba odmontovat lavičky, které by jim jinak překážely. Stavba má trvat 55 týdnů. Pokud se neobjeví zásadní komplikace, měla by být nová lávka hotová za rok. Celkem má stát 137 milionů korun, všechny uznatelné náklady pokryje státní dotace. Radnice by měla pak doplatit asi 10 milionů korun na úpravu okolí. Z těchto peněz by se mělo zaplatit například napojení na nedalekou cyklostezku.

Stavba dlouhá 228 metrů bude umístěna v ose původní lávky, kterou dělníci předloni v srpnu strhli. Její podoba vzešla z architektonické soutěže, kde se sešlo celkem šest návrhů. Vítězný, podle kterého se začne stavět, počítá mimo jiné s obloukovou konstrukcí. Ta by měla být proti původní lávce snadnější na kontrolu a případné drobné opravy. „Lávka bude pro pěší, ale i pro cyklisty. Bude 4 metry široká, aby v případě potřeby po ní mohla jezdit vozidla integrovaného záchranného systému,“ dodal další podrobnosti o nové lávce přes Labe nám nymburský místostarosta Bořek Černý (uskupení Nymburk s klidem).

Vizualizace nové lávky přes Labe v Nymburce

Během stavby lávky je ale nutné počítat s řadou omezení. Firma, která bude lávku stavět, potřebuje například jako staveniště část parkoviště Pod Eliškou. To je odstavná plocha, ke které se řidiči dostanou, když sjedou ze silničního mostu. Po dobu prací zůstane zavřená asi jedna třetina plochy parkoviště, konkrétně jeho zadní část, která sousedí s areálem policejního poříčního oddělení.

Naopak provoz na cyklostezce, která tudy vede, by zatím podle radnice neměl být nijak významně omezený. Se změnou musí počítat i lidé, kteří využívají přívoz mezi Zálabím a centrem. Nástupní a výstupní mola bude kvůli stavbě nové lávky nutné přestěhovat. Posunou se asi o dvě stě metrů dál proti proudu řeky, nad kamenný most. Platit by to mělo od 21. září.

autor: Michal Trnka
Spustit audio