V Uhlířských Janovicích se nechtějí připojovat

20. říjen 2004

Uhlířským Janovicím na Kutnohorsku hrozí, že budou muset vrátit dotaci, kterou dostaly od státu na plynofikaci města. Důvodem je nezájem lidí. "Nejsme schopni napojit počet přípojek podle smlouvy," řekl starosta Pavel Bohatec.

Na plyn se zatím napojilo zhruba 200 odběratelů. Aby město o dotaci nepřišlo, potřebovalo by jich do března příštího roku mít dvojnásobek. Podle starosty je to ale nereálné. Radnice už prostřednictvím dotazníku oslovila všechny větší potenciální odběratele, jako firmy, družstva nebo sdružení nájemníků, kvůli cenám ale nemají o plyn zájem. Město chce proto o řešení situace jednat se Státním fondem životního prostředí. Dotaci město dostalo nadvakrát, poprvé sedm a podruhé tři miliony korun. "Počtem přípojek jsme schopni splnit podmínky pouze první etapy," dodal starosta. Pokud by muselo vrátit celou dotaci, byla by to pro město podle něj "velká rána". Deset milionů korun totiž představuje nejen čtvrtinu městského ročního rozpočtu, ale také objem jeho ročních investic.

Středočeský kraj podle starosty doplatil na to, že do roku 1989 patřil pod správu Prahy a do vodovodů, kanalizací i plynofikace se investovalo hlavně v hlavním městě. Střední Čechy mají nejzanedbanější inženýrské sítě v Česku, připomněl Bohatec. Uhlířské Janovice podle něj poznamenalo také na to, že začaly s plynofikací až kolem roku 2000, kdy cena plynu začala být pro lidi nezajímavá. "Každým rokem se cenová situace spíš zhoršuje. Těžko někoho nutit, aby se připojil," konstatoval starosta.

Spustit audio