V Unhošti na Kladensku otevřeli novou sportovní halu

13. květen 2010

V Unhošti na Kladensku vznikla nová sportovní hala. Městu se ji podařilo vybudovat díky dotaci z Evropské unie. Hala bude sloužit jako tělocvična pro základní školu i jako sportoviště pro širokou veřejnost, které ve městě s 3,5 tisíci obyvateli chybělo. Více o novostavbě na slavnostním otevření natočila redaktorka Jana Káninská.

Základní parametry nové sportovní haly shrnul starosta Unhoště Ivan Záboj. „Hala stála 44,2 milionu korun, z toho z evropských prostředků šlo 33 milionů. Je tady 600 m2 plochy ke cvičení, projekt se začal připravovat v roce 2006 a stavba probíhala 9 měsíců.“

Prostředky se oproti původním předpokladům musely navýšit kvůli elektronickým systémům, které se nemohly zahrnout do žádosti o dotaci. Kromě elektronického kamerového systému má hala i další nadstandardní prvek, říká architekt Jaromír Chvátal, který stavbu navrhl.
„Je tady dobře řešená akustika, protože škola má jiné hygienické parametry než sportoviště pro veřejnost.“

Dobrá akustika se ale nevyužije při kulturních akcích, které hala měla původně také hostit. Důvodem je speciální povrch, který by při tanečních zábavách mohly poškodit vysoké podpatky, řekl starosta Ivan Záboj.

Z haly mají tedy radost především unhošťští fotbalisté všech věkových kategorií. Stejně jako školáci totiž získali záviděníhodné sportovní zázemí, říká Martin Šimáček, předseda fotbalového oddílu TJ Unhošť. „Když se podívám v okolí, tak takové podmínky jako my nikdo nemá.“

Nová hala se obyvatelům Unhoště vesměs líbí. Jediné co maminkám vadí je, že se zmenšilo dětské hřiště v těsném sousedství haly.

Sportovní halu si mnoho obyvatel Unhoště bude mít možnost prohlédnout už za několik dní, budou se tu totiž konat parlamentní volby.

autor: Jana Káninská
Spustit audio