Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09

12. listopad 2023 07:00

Zemřel Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí, předseda TOP 09 a také kandidát na prezidenta. Bylo mu 85 let. Jako první o tom informoval server Echo.24 s odvoláním na zdroj blízký rodině. Na sociální síti X to napsal i spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Schwarzenberg na konci října získal nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva za zásluhy o stát v oblasti politiky.

Karel Schwarzenberg se narodil v roce 1937 v Praze a byl pokračovatelem orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. Po komunistickém puči v roce 1948 odešla celá jeho rodina do Rakouska.

Schwarzenberg pak studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci a také lesnictví v Mnichově, kvůli předčasné smrti otce studia nedokončil. V 80. letech byl předsedou Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva.

V roce 1990 se vrátil do vlasti, působil pak až do roku 1992 jako kancléř prezidenta Václava Havla. Jeho vášní byla podpora obnovy zanedbaných památek.

„Československo nemá moře ani lyžařské možnosti, jako má Švýcarsko nebo Rakousko. Má ale překrásné památky. Ty sem táhnou nesčetné turisty, což musíme využít. Památky tu byly od Chebu přes Prahu až na východní Slovensko,“ uvedl.

Po vzniku samostatné České republiky se Karel Schwarzenberg na Hrad nevrátil, věnoval se podnikání a správě svého majetku. Dále se angažoval ve veřejném životě, podílel se například na přípravě česko-německé deklarace. V roce 1997 vstoupil do strany Občanská demokratická aliance.

Do vysoké politiky se Karel Schwarzenberg poprvé zapojil v roce 2004, kdy se stal senátorem. Později byl poslancem a dvakrát ministrem zahraničí, konkrétně ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS).

Předseda TOP 09

V roce 2009 se stal Schwarzenberg předsedou nově vzniklé strany TOP 09. „Je nám naprosto jasné, že je to pro všechny riziko, poněvadž Miroslav Kalousek i já máme během let vydobytý politický kapitál, který vsadíme do hazardu, o kterém nevíme, jak dopadne,“ řekl při založení. Projekt uspěl a stal se alternativou pro konzervativnější pravicové voliče.

Karel Schwarzenberg patřil k nejoblíbenějším politikům, což se potvrdilo v historicky první přímé volbě prezidenta. Postoupil do druhého kola, ve kterém ovšem nestačil na vítězného Miloše Zemana.

„Doufám, že se mu podaří být prezidentem všech českých občanů. Podpořilo mě svým hlasem 45 procent českých občanů. Všem voličům, kteří šli v mrazu k urnám, musím vyjádřit dík a úctu. Děkuji mnohokrát a uvidíme se v lepších časech,“ vyjádřil se k výsledkům prezidentských voleb.

Humorný nadhled, vtipné glosy a občas i ostřejší slovník, i tím byl Karel Schwarzenberg proslulý. Když ho například fotografové nachytali, jak ve sněmovně podřimuje, komentoval to výrokem, že „když se kecají blbosti, tak spí“.

autoři: bko , jht | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio