Velký třešťský betlém se každý rok rozrůstá o nové postavy. Jsou mezi nimi Josef Lada i Václav Havel

23. prosinec 2023

Třešť se už léta pyšní přídomkem Město betlémů. A je pravda, že si ho městečko ležící v srdci Vysočiny právem zaslouží. Betlémy tam mají některé rodiny i přes dvě stě let staré. Některé lidé staví doma, další plní expozici v Schumpeterově domě. Právě tam stojí ten největší betlém, čítající stovky figurek.

Betlémy zaplnily několik místností v přízemí Schumpeterova domu v Třešti. U každého je napsáno, které rodině patří a jak je starý. „Třešťský betlém je typický tím, že ta krajina je udělaná z pařezů a mechu,“ říká betlémář Evžen Hamták. A se smíchem dodává, že sám myslí na betlémy celý rok. „Když jdu na houby, tak táhnu košík s houbama a v druhý ruce pařez, který se mi líbí.“ Na podzim pak betlémáři vyrážejí do lesů pro mech.

Nejstarší třešťské betlémy byly papírové. Na jedné z postaviček je dokonce letopočet 1804. A zajímavé je, že lidé k výrobě betlémů často používali notový papír. Dodnes je to na zadních stranách poznat. Dřevěné figurky pak často sami vyřezávali. Každá rodina měla betlém něčím specifický. A protože se betlém každým rokem rozrůstal, museli lidé řešit otázku, kam s ním. „Většinou žili jen v jedné místnosti, a tak betlém postavili třeba nad postele,“ vysvětluje Evžen Hamták. Ukázku takové místnosti najdete v expozici také.

Největší atrakcí expozice je ale velký režný betlém, který se každý rok rozrůstá o desítky nových figurek. Vždy na začátku července se totiž ve městě koná Dřevořezání, na které se sjíždějí řezbáři z celé republiky, ale i z Rakouska, aby si předávali zkušenosti. „Kdo tady chce vyřezávat, tak musí přispět do našeho společného betlému,“ říká Evžen Hamták.

Nejstarší papírová figurka je z roku 1804

Dnes je v betlému přes šest set postaviček, desítky zvířat, budov a řemeslnického nářadí. A protože se fantazii meze nekladou, najdeme v betlému například i Václava Havla, Karla IV., Josefa Ladu, ale také Ester Ledeckou nebo Martinu Sáblíkovou. Některé domy jsou kopiemi skutečných budov z Třeště a okolí. Řezbář ze Znojma pak do betlému zasadil celý průvod lidí směřujících k vinařskému lisu. A obličeje prý patří skutečným lidem.

Vrcholem třešťských Vánoc je každoroční Betlémská cesta, na kterou se přijíždějí podívat celé autobusy turistů. Od 26. prosince až do Hromnic zvou totiž majitelé betlémů zájemce k sobě domů. V informačním centru v Schumpeterově domě, ale i na internetových stránkách bude k dispozici mapka s trasou.

Velký režný betlém zdobí i postavy ze současnosti. Třeba Ester Ledecká a Martina Sáblíková
Spustit audio