Vězni z otevřené věznice převzali další dva budoucí vodicí psy

12. květen 2020

Vězni z takzvané otevřené věznice v Jiřicích na Nymbursku dnes převzali další dvě štěňata budoucích vodicích psů. Před devíti měsíci dostali odsouzení první dva psy. A protože byl projekt úspěšný, bude pokračovat.  

Fenky dlouhosrstého německého ovčáka a flat coated (hladkosrstého) retrívra budou s vězni opět devět měsíců, řekl dnes novinářům generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Vězni se o psy starají v projektu Tlapka v dlani.

"Měli jsme určité obavy, jak tito pejsci budou přijati odsouzenými, jak je přijme vězeňská subkultura. Ale dá se říci, že vše dopadlo velice dobře, nad očekávání. Pejsci byli přijati s otevřenou láskyplnou náručí," řekl Dohnal.

Podle něj má projekt řadu pozitiv. Je pojat charitativně, jelikož vychovaní psi mají v budoucnu sloužit nevidomým, ale zároveň pomáhají vězňům s přípravou na návrat do běžného života. Devět měsíců se nyní vězni starali o křížence labradorského a zlatého retrívra pojmenované Goro a Shady.

Gora dnes jeho chovatelé odvezou do nové pečovatelské rodiny, začne podstupovat samotný osmiměsíční výcvik na vodicího psa. Shady se kvůli zdravotním problémům s přední packou nakonec vodicím psem nestane. Jeho novým majitelem se stane vězeň, který se o něj dosud staral. Chovatelé mu psa přenechají za 5000 korun, které chtěl muž zaplatit z peněz, jež vydělal prací ve výkonu trestu. Jako dárek ale tuto sumu zaplatí Vězeňská duchovenská péče.

S odsouzeným bude Shady ve vězení, muž ale požádal o podmínečné propuštění. Pokud bude schváleno, vyjde i se psem na svobodu již nyní v květnu. Podle místní vychovatelky má pro to odsouzený všechny předpoklady.

O fenku Kairu se bude starat původní páníček Gora, fenku Utah dostanou na starosti noví vězni. Pes má vždy dva pány, aby se mohli ve výchově a jeho hlídání střídat, například kvůli nutnosti chodit do zaměstnání. Psy vězňům poskytli chovatelé ze Školy pro výcvik vodicích psů.

V takzvané otevřené věznici je nyní 35 vězňů.Denní režim se od režimu v běžném vězení moc neliší, vězni se pouze podle časového řádu řídí sami, nikdo jim neříká, co mají dělat. Všichni vězni v otevřené věznici chodí do práce, po pracovní době mají další povinnosti, například se musejí starat o zvířata, prát si oblečení nebo mýt nádobí. Jediným kritériem, které musí vězeň pro přeložení do otevřené věznice splňovat, je jeho zařazení do věznice s ostrahou v nízkém stupni zabezpečení. Vězeň by tady měl ideálně strávit zhruba 1,5 roku před svým propuštěním na svobodu, minimální doba je stanovena na šest měsíců.

Areál je obehnán betonovou zdí a hlídán kamerami. Postaveny byly čtyři domky pro odsouzené a administrativní budova pro personál. Na budování se podíleli sami vězni, stavba trvala čtyři měsíce. Odsouzení vyrobili také většinu nábytku. Každý domek má čtyři dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, společenskou místnost a kuchyňský kout. V administrativní budově jsou vedle zázemí pro zaměstnance i místnosti pro vzdělávací a výchovné aktivity.

Spustit audio