Vichřice zničila asi 300 tisíc stromů Lesů ČR. Největší škody jsou ve středních Čechách

1. říjen 2019

Vichřice Mortimer poničila v pondělí v lesích státního podniku Lesy České republiky podle prvních odhadů asi 300 000 metrů krychlových dřeva. Představuje to asi 300 000 stromů. Podnik, kterému patří téměř polovina lesů v zemi, zatím finančně škody nevyčíslil. V úterý to řekla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je pod velkým tlakem kvůli dřevu z mimořádné kůrovcové kalamity. (ilustrační foto) | Foto: Matěj Vodička | Zdroj: Český rozhlas

„Jde o jednotlivé vývraty a zlomy. Zatím nevíme o žádné lokalitě poškozené plošně, ale údaje budeme v dalších dnech zpřesňovat. Největší škody jsou podle všeho ve středních Čechách,“ uvedla mluvčí.

Objem zničeného dřeva představuje přibližně 2,5 procenta z letos očekávaných celkových těžeb Lesů České republiky na úrovni 12 milionů metrů krychlových dřeva. Z toho by asi devět milionů metrů krychlových mělo připadnout na kůrovcové dřevo.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je pod velkým tlakem kvůli dřevu z mimořádné kůrovcové kalamity.

Zatím poslední velkou škodu nadělal vítr v lesích letos v březnu. Orkán Eberhard tehdy ve státních lesích poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů České republiky způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio