VIDEO: Kam se v lese nedostane těžká technika, musí nastoupit kůň. Desetiletý Šibal tahá klády na Příbramsku

13. listopad 2023 17:30

Desetiletý kůň Šibal pracuje se svým majitelem v lesích ve Středočeském kraji. Tahá klády hlavně ze špatně přístupných míst, kam se nedostane těžká technika. Lesníci ho ale nasazují i na místa, kde by těžké stroje poškodily ostatní vzrostlé stromy. I proto znovu začínají správci lesů využívat koně častěji, stejně jako ve Višňové na Příbramsku, kde natáčel reportér Radek Duchoň.

„Já ho mám sedm let, a zhruba šest a půl roku spolu děláme v lese. Je to statný kůň, váží skoro 900 kilo. Poslouchá jenom na slovo, nemusím už ho řídit opratěma, jenom na něj mluvím,“ říká kočí a majitel Šibala Michal Jindra.

Šibal má na sobě připevněnou rozporku s řetízkem na pobočinách, ke které kočí přiváže kládu. Mohutný kůň k ní právě couvá. „Já dávám povel huj. Spousta kočí používá huj nebo povel zurück. A tady se můžeme otočit doleva aniž bychom odřeli jakýkoliv stromy. Ty, co tady zůstávají, aby nebyly zbytečně odřený. Proto jsme vlastně tady,“ přibližuje Jindra.

Železní koně nefungovali

Podle Jaroslava Jačka, vedoucího polesí Višňová (Lesního závodu Konopiště Lesů České republiky), se kdysi koně zkušeli nahradit navijáky.

„Tomu zařízení se říkalo železní koně. Nicméně v praxi se to moc neosvědčilo. Bylo to často poruchové. Koně pracují hlavně v těžko přístupných terénech, kde jsou třeba bažiny.“

Kůň Šibal se svým majitelem

Dříve se k práci v lesích využívalo větší množství koní, potom výrazně ubyli, ale v posledních letech se jejich počty postupně opět zvyšují. „Za mého mládí jich bylo více, ale poslední dobou je ta situace, aspoň u mě na polesí, vyrovnaná. Už dlouhodobě mám dva kočí, “ říká šéf polesí.

Mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý uvedl, že počet koní pracujících v lesích statistiky nepočítají. „Podle plemenářského zákona je kůň hospodářské zvíře. Podle tohoto zákona tedy musí být evidován každý kůň bez ohledu na jeho využití. Statistiku účelu chovu u jednotlivých koní ministerstvo nevede. Odhad počtu koní, kteří jsou využíváni k lesnickým pracem, je zhruba 1 000. Celkový počet koní v Česku je asi 104 000 kusů.“

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio