Viklanu u Rybničné se říká Dominik. Dříve ho dokázal rozkývat i silnější poryv větru

7. květen 2020

Zajímavý skalní útvar stojí na samém okraji smrkového lesa, zhruba jeden kilometr severovýchodně od vsi Rybničná v Karlovarském kraji. Jde o obří viklan, kterému se říká Dominik. Už v 18. století bylo toto místo oblíbeným cílem procházek. Bývala tu i výletní restaurace a nedaleko stával mlýn. Ani jedna ze staveb už dnes nestojí, zbyly z nich jen rozvaliny.

Obří balvan váží více než 27 tun, měří 3,5 metru na délku, 1,5 metru na šířku a 2 metry na výšku. Vznikl zvětráváním žuly a působením přírodních živlů. Na jeho vrcholu se nachází neobvyklá prohlubeň, která může připomínat skalní mísu. Proto se o místu často hovořilo jako o pohanském obětišti.

K viklanu se váží také legendy a pověsti o soudní moci. Jeho kývání prý rozhodovalo o vině či nevině obžalovaných v mnoha soudních procesech. Podle historických záznamů byl totiž v minulosti mnohem méně stabilní a viklal se už při silnějších poryvech větru. Kámen lze ale citelně rozhýbat i dnes. Kromě síly je k tomu zapotřebí stát na správném místě.

Do kamene jsou vyryté dva letopočty: 1776 a 1796 a také nápis Dominic. Kromě nich se postupně v kameni začaly objevovat další nápisy a rytiny od neukázněných turistů. Viklan je přitom od roku 1979 chráněnou přírodní památkou.

Viklan Dominik ale není jediným důvodem, proč si do těchto míst udělat výlet. Budete-li se pozorně dívat, můžete tu objevit další přírodní unikát. V okolí viklanu se vyskytuje vzácný motýl hnědásek chrastavcový, který v celé Evropě žije jen na několika málo lokalitách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.