Villa La Rose je klenot Safari Parku Dvůr Králové. Ukrývá i Pravěk očima Zdeňka Buriana

30. leden 2024

V areálu Safari Parku ve Dvoře Králové narazíte nejenom na zvířata, ale i na krásnou novorenesanční Neumannovu vilu, které se také říká Villa La Rose. Pokud ji navštívíte, objevíte v jejím interiéru na mnoha místech květy růží. Na klice, nad krbem i na dřevěném průchodu mezi místnostmi. Kromě toho si v ní můžete prohlédnout jedinečné obrazy Zdeňka Buriana nebo nahlédnout do největší expozice koster uhynulých zvířat.

Reprezentativní vila továrníka Richarda Neumanna byla ve Dvoře Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji postavena v roce 1905. Po druhé světové válce sloužila jako sídlo městského a textilního muzea. Novorenesanční budova pak přešla pod správu zoologické zahrady a bylo v ní zřízeno ředitelství zoo.

Dnes je vila středobodem Safari Parku Dvůr Králové. V prvním patře sídlí správní část s kancelářemi, přízemí nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici Pravěk očima Zdeňka Buriana a také prostor věnovaný zakladateli dvorského safari Josefu Vágnerovi. V suterénu pak najdete největší expozici koster uhynulých zvířat u nás.

Fenomén Zdeněk Burian

V 70. letech 20. století rozhodl tehdejší ředitel zoologické zahrady Josef Vágner, že v prostorách zrekonstruované Neumannovy vily vybuduje galerii obrazů znázorňujících vývoj života na zemi. A pro tento záměr získal právě malíře Zdeňka Buriana.

V přízemí vily v Galerii Zdeňka Buriana

Jeho pravěk dnes vládne v sálech v přízemí Neumannovy vily. Dvorský Safari Park totiž vlastní největší stálou sbírku Burianových obrazů s prehistorickou tématikou na světě. Je to unikátní národní kulturní památka, která představuje vývoj života na zemi od prvohor až do čtvrtohor. Veleještěři, srstnatí nosorožci, mamuti, ale i sídliště člověka ze starší doby kamenné. Burianovy obrazové rekonstrukce přivádějí nazpět život, který se odehrával před mnoha miliony let.

Zdeněk Burian byl ilustrátorem, malířem, ale mimo jiné také nadšeným trampem, který po sobě podle odborníků zanechal gigantické dílo. Ilustroval asi pět stovek knižních titulů (Karel May, Eduard Štorch, Julius Verne, Robert Louis Stevenson, Jaroslav Foglar) a stejný počet povídek.

V expozici kosterních pozůstatků uvidíte i lebky zvířat, které se používaly k rituálním účelům

Jeho nejznámější životní spolupráce byla s paleontologem Josefem Augustou. Ilustroval všechny jeho knihy a malířskými rekonstrukcemi vyhynulých živočichů a rostlin přispěl k popularizaci paleontologie.

Umění pod kůží aneb Krása kostí

V suterénu Neumannovy vily na návštěvníky čeká Umění pod kůží. Odhaluje víc než 330 kosterních pozůstatků zvířat celého světa. Její velká část pochází ze soukromé sbírky Přemysla Rabase, ředitele královédvorského Safari Parku. Několik lebek je i od dnes už nežijícího kreslíře a sběratele Jiřího Wintera Neprakty.

Kostry primátů v Muzeu koster

Jsou tu kosterní pozůstatky fyzicky mohutných zvířat, ale i těch drobných, jako jsou myši, krtek nebo ledňáček. Temně působí lebky, které šamani využívali pro rituální účely. Zvířata byla a jsou záměrně zabíjena i pro fetiš, další pro obchod, tedy zpeněžení částí jejich těl. Uvidíte tedy také, jak vypadá okolí pytlákovy chýše, kde nechybí ani kostry mrchožroutů: šakala, hyeny nebo supa.

Tím, že je dvorský Safari Park jedním z nejvýznamnějších chovatelů nosorožců na světě, tak si tu mohou dovolit ukázat i kostru nosorožce dvourohého a spolu s ní třeba i hrošíka liberijského. „Každý život jednou končí, tak proč se pak na ta zvířata nepodívat i z jiného úhlu pohledu a jiným způsobem, než jak je známe zaživa,“ dodává Josef Hotový, průvodce v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.

V přízemí Neumannovy vily je galerie, v patře sídlí ředitelství dvorského Safari Parku

O tom, že se Neumannova vila původně jmenovala Villa La Rose, se donedávna vůbec nevědělo. Tento nový poznatek vypátral Josef Jiránek ze Dvora Králové nad Labem, který ho poprvé zveřejnil v regionálním časopise Vlastivědné čtení o Královédvorsku (číslo 12/2022). Pro veřejnost je vila v Safari Parku Dvůr Králové přístupná každý den od 10 hodin dopoledne. V zimních měsících provoz končí v 16 hodin, v letních pak v 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.