‚Virus nezmizel.‘ Ministerstvo zdravotnictví představilo pravidla, platná od 1. července

29. červen 2020

V Moravskoslezském kraji zůstanou od 1. července povinné roušky. Pendleři budou muset předkládat testy na covid-19. V Praze zůstanou i po rozvolnění opatření povinné roušky v metru a při vnitřních hromadných akcích.

Kvůli většímu šíření nemoci covid-19 se od úterý zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zakážou se například návštěvy nemocnic a sociálních zařízení nebo se omezí účast na hromadných akcích z 500 lidí na nejvýše 100. Účastníci navíc musí na akcích bez hlediště dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Maximálně 100 lidí bude moci být také ve stejný čas na přírodních a umělých koupalištích v těchto regionech. U menších koupališť může být navíc omezení ještě přísnější, protože podle ministerstva může být pouze jeden návštěvník na deset metrů čtverečních plochy v areálu určeném návštěvníkům.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude rovněž od úterý v restauracích a dalších provozovnách stravovacích služeb možný prodej v čase od 23.00 do 08.00 pouze výdejovým okénkem.

„U stravovacích služeb platí nutnost mít od 23.00 do 8.00 zavřeno. I nadále bude nutné dodržovat dvoumetrové odstupy mezi stoly, u jednoho stolu mohou sedět nejvíce čtyři osoby,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ve zdravotnických a sociálních zařízeních s pobytovými službami budou zakázány návštěvy. Zaměstnanci a přijímaní klienti zařízení budou muset být testováni na covid-19.

O opatřeních v pondělí informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jinak se od 1. července rozvolní povinnost nosit roušky po celém Česku.

Opatření v Praze

V Praze zůstanou kvůli většímu riziku šíření koronaviru i po rozvolnění opatření od 1. července povinné roušky v metru a při vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí.

„Praha je nyní stabilní. Přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ oznámil v pondělí Vojtěch.

Praha má po Moravskoslezském kraji druhý nejvyšší absolutní počet potvrzených případů covidu-19 a také druhý největší podíl případů na počet obyvatel od začátku epidemie.

V Praze bylo dosud zaznamenáno přes 2500 nakažených, tedy asi 189 případů na každých 100 tisíc obyvatel. V poslední době ale rostl počet nakažených v Praze jen mírně.

„Reprodukční číslo pro Prahu ukazuje mírné zlepšení situace – aktuálně je kolem jedné. Počty nově diagnostikovaných klesají, v Praze je situace stabilizovaná. V Moravskoslezském kraji je reprodukční číslo 1,5,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.V celém Moravskoslezském kraji navíc i po uvolnění opatření od 1. července zůstanou povinné roušky uvnitř budov, v MHD nebo na hromadných akcích nad 100 lidí.

Moravskoslezský kraj

V celém Moravskoslezském kraji navíc i po uvolnění opatření od 1. července zůstanou povinné roušky uvnitř budov, v MHD nebo na hromadných akcích nad 100 lidí.

Lidé cestující za prací přes hranice budou muset v celém kraji předkládat svým zaměstnavatelům potvrzení o negativním testu na covid-19. Důvodem je podle ministerstva velký nárůst nakažených právě u této skupiny lidí.

„Jak vidíte na datech z posledních dní, tak tam ta situace není uspokojivá. Nemoc se šíří. Zdá se, že i komunitně. Musíme v tomto směru přijmout zpřísňující opatření,“ uvedl ministr Vojtěch.

„Na Karvinsku bylo provedeno za poslední den více než 2000 odběrů. Aktivovali jsme i další krajské hygienické stanice, aby pomohly s trasováním. Apeluji, abychom se všichni chovali co nejvíce zodpovědně. Většina nových případů je bezpříznakových, což je dobré z hlediska zatížení zdravotnického systému, ale ne pro možné další šíření nemoci,“ sdělila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Upřesnila také, proč se nemoc v dolech šíří: „Je to těsný kontakt, který u horníků nevyloučíte – jsou často v uzavřeném prostoru. Ne všechna opatření tam mohou být dodržována.“

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio