Vodní stezka kolem Veselského rybníka na Vysočině ukazuje, jak je voda v krajině důležitá

6. září 2018
Česko – země neznámá

Přesně před rokem otevírali žáci Základní školy Nové Veselí na Vysočině druhou část vodní naučné stezky, na které se podílela také jejich škola. K původním šesti stům metrům přibyly necelé dva kilometry a pět nových zastavení. Stezka, která se věnuje místní fauně a flóře, přírodním i historickým zajímavostem a ochraně životního prostředí, vznikla v roce 2015. Podílela se na ní místní základní a mateřská škola, ale také obec Nové Veselí i kraj Vysočina.

 

 

Veselský rybník patří k největším v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, má rozlohu 87 hektarů. Považuje se také za prameniště řeky Oslavy. K jeho založení přispěl podle pověsti odsouzenec, který měl viset za to, že spáchal vraždu. Poprosil o milost a slíbil, že výměnou za život najde pro vrchnost místo, kde se dá vybudovat velký rybník. Jeho prosby byly vyslyšeny a rybník byl na světě.

Stezka vede kolem rybníka a návštěvník si na ní může prohlédnout deset panelů. Na každém jsou obecné informace, ale také interaktivní prvky pro děti a úkoly, které dětem zadává kapka vody. Na prvním stanovišti je vodní mlýnek, který připomíná z dřívějších dob mlýn fungující u rybníka. Jsou tam dřevěné kostky, z nichž se sestavují slova související s vodou. Na stanovišti nazvaném „Okno do krajiny“ je rám, který z krajiny udělá působivý obraz vysočinské přírody, a je na každém návštěvníkovi, kterým směrem rám natočí.

Některá stanoviště umožňují pozorování drobných bezobratlých živočichů nebo poznávání chráněných druhů rostlin ve zdejší krajině. U stanoviště s ptáky najdou návštěvníci dalekohled, kterým se mohou pokusit ptáky pozorovat. Kdo obejde rybník i z druhé strany, než po které vede stezka, může na malém poloostrově navštívit i ptačí pozorovatelnu. Jde o volně přístupnou dřevěnou zastřešenou vyhlídkovou věž, která slouží všem milovníkům ptactva k pozorování několika desítek druhů ptáků žijících u rybníka nebo navštěvujících tuto oblast.

Stezka klade důraz na ochranu přírody a správné hospodaření s vodou v krajině. „Když jsme stezku před pěti lety vymýšleli, netušili jsme, jak bude téma vody aktuální a důležité,“ říká spoluautorka vodní naučné stezky Eva Nováková, která na místní základní škole vede ekologický kroužek Kulíšci. „Děti je potřeba vychovávat,“ dodává pedagožka. „Osmileté dítě z naší školy dokáže na obrázku okomentovat chyby s vodou v krajině, tak věřím, že až vyroste, dokáže i prosadit správný způsob hospodaření s vodou.“

Závěr stezky s ohništěm umožní lidem, aby poseděli, zahráli si na xylofon a litofon anebo prozkoumali barvy vody přes barevná sklíčka. „Je to takové smyslové stanoviště, aby se lidé v přírodě také radovali,“ uzavírá Eva Nováková.

autor: dak
Spustit audio