Volavka

7. červenec 2004

Tento týden jsem tu načal takříkajíc ptačí téma, už několikrát jsem mluvil o souvislosti, a také o nesouvislosti, některých sloves s českými pojmenováními některých ptáků. Probral jsem výrazy vystrnadit, vejrat, datlovat, sýčkovat a stehovat. O tom posledním jsem řekl, že s pojmenováním ptáka stehlíka nesouvisí. Dnes budu v tématu pokračovat, i když o slovesa už nepůjde. Pohovořím o přídavném jméně ostříží a o podstatném jméně volavka ve významu lákadlo či vábidlo.

Přídavné jméno ostříží především znamená "náležející ostřížům", ale ve spojeních ostříží zrak či pohled má význam dobrý, vynikající, ostrý, pronikavý. Panuje všeobecné přesvědčení, že ostříž, nevelký dravý pták z čeledi sokolovitých, má vynikající zrak. Ostatně právě podle toho se jmenuje; pojmenování ostříž vzniklo z přídavného jména ostrý ve významu "pronikavý, bystrý, rychle a jemně rozeznávající", jak tento desátý význam slova popisuje Slovník spisovného jazyka českého. Zajímavé je, jak vzniklo spojení "hlídat něco jako ostříž", tady nejde jen o vynikající ostříží zrak, který je k pozornému hlídání zapotřebí, ale také o sloveso střežit ve významu hlídat, které se sem díky své zvukové podobě tak trochu připletlo.

Michal Novotný

Podobné je to s volavkou. Tohle slovo má v češtině dva významy, jednak je to brodivý pták příbuzný čápu, jednak, jak píše Slovník spisovného jazyka českého "lákadlo, vábidlo". Tyto dva významy slova volavka spolu svým původem nesouvisejí, jde vlastně o dvě různá slova. Volavka jako pták se jmenuje podle toho, že (cituji ze slovníku Jiřího Rejzka) "při číhané má dlouhý štíhlý krk esovitě přitisknutý k tělu, takže působí dojmem volete". U ptáka volavky tedy jde o vole, rozšířenou část jícnu některých ptáků, přesně řečeno zdánlivé vole. Zatímco u volavky, kterou používá třeba policie k lákání, vábení zločinců jde o sloveso volat ve významu lákat, vábit. Volavka na nás volá, jako na nás volají třeba modravé dálky. Slova vole a volat nejsou svým původem úplně jasná, první možná pochází z němčiny, druhé se vyskytuje jen v západoslovanských jazycích a má asi zvukomalebný původ, ale jisté je, že spolu nemají nic společného, takže nic společného nemají ani dvě volavky, o kterých jsem dnes mluvil.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka