Vrch Bradlo je posledním výběžkem Jeseníků. Nabízí výhledy do rovin i k nejvyšším moravským horám

12. květen 2023

O vrchu jménem Bradlo v Olomouckém kraji se říká, že je posledním výběžkem Jeseníků. Nachází se u města Uničova. Vypíná se nad rovinami Hané do nevelké výšky, přesto je z něj nádherný výhled do širokého okolí. Někdy se mu také říká Hanácký Blaník.

Z vrchu Bradlo je krásný pohled na pěknou strukturovanou krajinu s rybníky, poli, lesy, hájky a remízky. „Jeseníky jsou geologicky tvořeny jednotkou, které se podle Slezska říká silezikum. A skutečně tyto horniny patří do silezika. Na jih od nás v Hornomoravském úvalu už vidíme jiné horniny,“ říká geolog Ondřej Bábek.

Z vyhlídkové plošiny koukáme směrem k severu na masiv Hrubého Jeseníku

My se na túru vydáváme z vesničky Lipinka, která leží asi 12 kilometrů od Uničova. Cesta po modré značce je dlouhá asi dva kilometry. Od geologa se dozvídáme, že vrcholové skalisko bylo modelováno v době ledové v pleistocénu a části kamenů, které vidíme během výšlapu, byly tedy odlamovány ledem. Práci tu v posledních letech vykonal také kůrovec. Vzniklé mýtiny poskytují už cestou pěkné výhledy do okolního kraje. Dohlédneme odtud třeba až k věžím olomouckých chrámů i k novodobým věžákům hanácké metropole.

Hanáckým Blaníkem je díky své poloze

Na vrcholu Bradla se tyčí tvrdý skalní suk. Pruhy vykreslené ve struktuře kamene vizuálně působí, jako by skála stála našikmo. „To je něco velice charakteristického pro Jeseníky a obecně pro metamorfované horniny. Jde o uspořádání minerálů nebo zrn slepence do ploch, které vznikaly působením tlaku a teploty během metamorfózy,“ upozorňuje geolog.

Pro turisty vedou nahoru na skálu schody a na vrcholu je pro jejich větší komfort položená kovová mříž. I když se jedná o kopec vysoký jen 600 metrů, poskytuje krásné výhledy. Kromě toho je opředený řadou příběhů a legend. O některých se můžeme dočíst na tabulích o něco níže.

Z vyhlídkové plošiny koukáme směrem k severu na masiv Hrubého Jeseníku. „V okolí Hané najdeme i vyšší kopce. Bradlo je hora ikonická. Moravským Blaníkem ji činí její poloha. Na jihu a jihozápadě vidíme ploché údolí Hornomoravského úvalu ohraničené zleva Nízkým Jeseníkem. Ten působí jako hradba o zhruba tři sta metrů vyšší, než je dno zmíněného údolí. A na pravé straně je zase Drahanská vrchovina. Takže ty pohledy jsou úchvatné, dokážeme dohlédnout desítky kilometrů daleko,“ rozhlíží se z Bradla Ondřej Bábek.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio