Výměny řidičáků komplikují úředníkům práci

2. květen 2005

Výměna řidičských průkazů je v plném proudu. Týká se to dokladů, které byly vydány do konce roku 2000. Lhůta pro výměnu za průkaz formátu kreditní karty je přitom do konce letošního roku. Dopravní odbory pověřených obcí jsou kvůli tomu zaplaveny žádostmi a tvoří se fronty. Některé středočeské radnice už musely prodloužit úřední hodiny, jinde zase zvýšili počet úředních dnů v týdnu nebo zvýšili počet úředníků.

Například v Dobříši na Příbramsku zvládají výměny řidičáků bez problémů. Sice je běžnou praxí, že úředníci během jednoho dne vyřizují i 90 žádostí, ale podle tajemníka Stanislava Valtra jsou připraveni na ještě větší nápor.

Opačná situace je na Odboru dopravy Městského úřadu v Berouně. Ten každý den už od časných ranních hodin zcela zaplňují žadatelé a tvoří se velké fronty. Situace se zdramatizovala hlavně v posledních týdnech. Lidé už totiž vybrali téměř celou zásobu formulářů. Pracovníci odboru dopravy navíc nestíhají vyřizovat jinou agendu.

Také dopravní odbory městských úřadů v Kutné Hoře a Kolíně zavalily žádosti o vydání nových řidičských průkazů. Denně úředníci na přepážkách odbaví desítky lidí. V Kolíně už kvůli zvýšenému počtu žadatelů dokonce oddělili přepážky pro příjem a výdej průkazů.

Spustit audio